Waterloo Station

Booze


BOOZE THE STORY

Gitaar: Leo Ligtenberg / Henry v Werven

Basgitaar: Ernst Morgenland

Drums: Wim Dal

Zang: Willem Dragt

Begin 1974 ontstond de Apeldoornse Blues-/(Hard)rockgroep Booze opgericht. De oprichters waren de twee gitaarvrienden Leo Ligtenberg en (wijlen) Henry van Werven. Beiden kenden elkaar voornamelijk uit de bestaande muziekscene en de bezoeken aan concerten in Waterloostation. Al snel sloot Ernst Morgenland aan voor de baspartijen. Na een tijdje ook de jongste telg Wim Dal.

In Apeldoorn-Zuid, in de Kayersheerdt, werd elke zaterdagmiddag stevig geoefend op een ruime setlist.  Een setlist verdeeld met eigen nummers en covers van onder andere UFO, Wishbone Ash, Status Quo, Thin Lizzy, etc.. Enkele sollicitaties volgden voor een zanger waarna Willem Dragt de band compleet maakte. Zijn vrouw Jeane nam het management over en al snel daarna speelde Booze door heel het land. Vooral Noord-Holland was een redelijk vaste locatie met gemiddeld wel zo’n 3 a 4 optredens per maand. De shows waren ongeveer 3 tot 3,5 uur en werden veelal compleet met rook- en vuurwerk verzorgd.

Voorprogramma band Partner.

Eind september ’79 was er een druk weekend voor Booze, in de NO-Polder en Drenthe. Vrijdags optreden in een jeugdsoos in Creil. Dat werd een enorm gezellige (late) avond. Gelukkig was er vooraf al besloten om aldaar te overnachten om de volgende dag door te reizen naar Ruinerwold. Geen hotel, geen hooiberg, maar puptentjes. Super gezellig.

De volgende dag geen hoofdpijntjes alleen van de drank, zeker ook van de schuin omlaag liggende opblaasbedden in de tenten.

Op naar Ruinerwold met een optreden tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in een grote feesttent. Als de drummer dan even naar de wc moet had die dat beter backstage kunnen doen in plaats van bij de ingang. Lange rijen voor de kassa. Als de drummer er langs wil omdat de band Booze al wordt voorgesteld aan het reeds aanwezige publiek, staat die daar en komt er niet langs. “Ja, iedereen kan wel zeggen dat die van de band is”.

Optreden in Apeldoorn.

Gek genoeg trad Booze niet zo veel op in Apeldoorn zelf. Uitzondering hierop waren optredens in Ons Honk (Zuid) en in De Stolp (de Maten). Vooral dat laatste ging aan niemand ongemerkt voorbij. Booze had onder andere een motorclub als aanhang, The Rats. Na het optreden vlogen de stoelen en tafels door de zaal en werden urinoirs van de muur getrokken. De aanleiding hiervoor is niet meer bekend, maar sindsdien is Booze in die zaal niet meer teruggekeerd. Mogelijk was het ook de overlast van de rook- en lichtshow die Booze altijd meenam. Vooral de rook zorgde nogal eens voor overlast. In die tijden was de apparatuur nog niet zo modern en werden er kleine rookbommetjes gemaakt van magnesiumpoeder.  (foto: podium in De Stolp)

Om nog meer promotie te maken, nam Booze een paar demo’s op in de studio van Jo Jansen in Terwolde. Twee weekenden werd er hard gewerkt aan het materiaal. Geluidsfragmenten zijn helaas zoek geraakt, maar een enkele foto is er nog wel.


Reünieconcert

Het vertrek van Henry v Werven naar Engeland heeft niet geleid tot het zoeken naar een andere gitarist. Booze besloot in de vroege jaren tachtig alweer te stoppen. De contacten bleven en de verhalen over vroeger gaven aanleiding om een reünieconcert te organiseren. De voorbereidingen en oefenmiddagen waren als vanouds super gezellig. Als zaal werd het Ugchelens belang gekozen. Er werd ruime aandacht aan besteed, ook via de krant. En al gauw was de zaal vol. De oud zanger, Willem Dragt was er overigens niet bij. Wel kwamen toenmalige roadies (o.a. Marcel v Nimwegen) die avond nog even langs om oude herinneringen op te halen.

Booze zocht voor dat concert een voorprogramma. De ega’s van drie van de bandleden verzorgden dit en gingen uiteindelijk zelf het podium op. Ook dat was een groot succes. Toen nog als Ladies Firts (de naam was niet toevallig zo gekozen). Inmiddels bestaat dit trio overigens nog steeds. Echter, als LadieZfirst en ná twee “personele” wisselingen.

Beperkte opname concert Ugchelens Belang:

FB-site LadieZfirst


Het allerlaatste optreden van Booze en het afscheid van Henry

In 2012 werd Henry v Werven ongeneselijk ziek. Hij had nog één grote wens. En dat was nog één keer optreden met Booze. Dat hoefde hij maar één keer te zeggen. Het Bluescafé in Apeldoorn werd geregeld en de voorbereidingen werden (noodgedwongen snel) getroffen. Dit moest wel snel want Henry werd elke dag slechter.

Op 28 oktober 2012 was het zo ver. Het Bluescafé puilde uit. Sterker nog, de hele Nieuwstraat stond vol met mensen om een glimp op te vangen van Booze en in het bijzonder van Henry natuurlijk. Zelfs de lokale en landelijke pers was aanwezig om dit “evenement” te verslaan.

Henry werd met de ambulance gebracht, werd met de rolstoel naar het podium gereden en speelde volledig zijn energie op. Hij sloot af met een prachtig slotwoord. Enkele dagen later overleed hij.

Nico Dijkshoorn, die aan de overkant in de Gigant een optreden had, kreeg ook lucht van wat er allemaal gaande was in het Bluescafé Hij maakte nog een prachtig gedicht voor Henry.

Afscheidsgedicht Nico Dijkshoorn “Blueslegende” in Het Bluescafe Apeldoorn: Henri van Werven R.I.P.

Artikel Apeldoorn Direct (P Vroon)


__________________________________________________________________________________________________________________

         

           

          


_______________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 124799