Waterloo Station

Lydia and the Melodystrings + Renate, Naldi en Charles Tuinenburg


LYDIA & THE MELODY STRINGS

(Apeldoorn)


Scan_CANON05_0889_001
Artikel over Indo rock in Apeldoorn
Gepubliceerd in het VOA-tijdschrift Oud Apeldoorn Actueel
___________________________________________________________________________________

       1358006629      1358006590

The Melody Strings 1958-1959:
Boy Kneefel (gitaar)
Joop Dullaart (gitaar)
– Ben Steneker (gitaar, zang)
Gilly Barkey (contrabas)
Charles Tuinenburg (drums, percussie)

The Melody Strings 1959-1960:
Eddy den Dekker † (gitaar)
Gilly Barkey (gitaar)
Eddy Lohstroh (basgitaar)
Charles Tuinenburg (drums)

– Eddy Christiani (gitaar) studio vanaf 3e single

De korte maar hevige carrière van Lydia duurde van mei 1959 (plaatopname: Send Me The Pillow) tot exact 22 november 1960 (emigratie naar Costa Mesa in Californië, USA). Gedurende deze anderhalf jaar maakte zij een opmerkelijk groot aantal opnamen voor het Imperial label in het country & western en Indo-Pop genre. Door de jaren heen zijn liefhebbers van Indo-Rock op jacht geweest om al haar 11 singles, 3 EP’s en 25cm LP in bezit te krijgen, maar meestal moesten ze genoegen nemen met grijsgedraaide exemplaren. Met het uitbrengen van de CD Lydia – I Can’t Stop Loving You door Rarity Records in 1993, waarbij de originele mastertapes uit de archieven van EMI/Bovema zijn gebruikt kan men in ieder genieten van een sublieme geluidskwaliteit. Waaronder zelfs elf nummers die voor het eerst in stereo werden uitgebracht.

Lydia Tuinenburg werd op 27 april 1940 in de havenstad Tjilatjap (thans: Cilacap) aan de zuidkust van centraal Java geboren en samen met haar familie vertrok ze naar Nederland. Ze woonden destijds in Apeldoorn aan de Rietzangerweg. Haar één jaar jongere broer Charles formeerde in 1958 ten huize van de muzikale familie Tuinenburg zijn eigen groep The Melody Strings. Naast Charles Tuinenburg, afwisselend op drums en contrabas, Boy Kneefel op sologitaar, maakten ook twee schoolvrienden Joop Dullaart (gitaar) en Gilly Barkey (contrabas en gitaar) deel uit van de groep. Hun plaatsgenoten Bas v.d. Waal (percussie) en gitarist George Gabriël (later groepsleden van Arthur & his Cronies ) waren in de beginperiode soms wel eens aanwezig tijdens repetities.

Lydia ging zingen bij het Apeldoornse cabaret-gezelschap Paljas , waar ook Ben Steneker deel van uit maakte. In februari 1959 sloten Lydia en Ben zich aan bij de Melody Strings en met deze combinatie wonnen ze een beker tijdens de plaatselijke talentenjacht van d’Oprechte Amateur . Daarna volgden optredens voor de radio microfoons van KRO’s Springplank en Radio Hasselt in België. Mede door dit succes benaderde Charles Tuinenburg grammofoonplatenmaatschappij Bovema in Heemstede. Ze werden uitgenodigd voor een auditie. De proefopnamen bevielen producer Frans van Schaik (bekend van Ketelbinkie ) zo goed, dat hij de groep een platencontract kon aanbieden en tevens hun manager werd. In een oude kerk in Heemstede, die tot studio was omgebouwd, werden in mei 1959 Send Me The Pillow That You Dream On (compositie van Hank Locklin uit 1949) en Heartbeat (Buddy Holly & The Crickets ) opgenomen. Lydia & The Melody Strings verschenen op TV in het programma Pas Geperst (NCRV) van Pi Scheffer en hun live uitvoering maakte een grote indruk. Er werd gesproken over de Nederlandse Connie Francis . Lydia kreeg een uitnoding om samen met John de Mol jr. (de vader van John en Linda de Mol), Annie Palmen, Jaap van der Marel en Rob Tauber in juli 1959 mee te doen aan het songfestival in het Casino Kursaal te Knokke.

In het najaar van 1959 kwam er een enorme vraag naar Send Me The Pillow en zo kon het gebeuren dat de plaat negen maanden onafgebroken in de Top 10 stond van Nederlands best verkopende singles in de periode van november 1959 tot augustus 1960. Afgaande op de verkoopresultaten van méér dan 100.000 exemplaren had een gouden plaat uitgereikt moeten worden, maar dat is nooit bebeurd. Wel ging destijds het gerucht dat Bovema dankzij de verkoopresultaten van Send Me The Pillow , mede de spiksplinternieuwe moderne studio in Heemstede kon financieren!

Lydia on youtube:

Send me the pillow

____________________________________________________________________________________

Uniek 14 minuten durend interview op 30 maart 1981 met Lydia Tuinenburg door Tom Mulder:

interview-van-tom-mulder-met-lydia-tuinenburg

Met dank aan Roel Barkey.
_____________________________________________________________________________________________________

Interview met Charles Tuinenburg over Lydia. Uitzending Cafe Kooymans – KRO.

charles_tuinenburg_cafekooymans220508

In dit interview wordt duidelijk waarom en hoe Lydia’s zangcarriere in de knop werd gebroken.
___________________________________________________________________________________________________________

Ondertussen had Lydia met haar begeleiders nog een aantal opnamen gemaakt in een tot studio omgebouwde kerk te Heemstede. Een cover van Lipstick On Your Collar , de grote hit van Connie Francis , Your Cheatin’ Heart (Hank Williams), It’s A Sin en Don’t Stop Kissin’Me Godnight .

 
21 mei 1959

Sedert eind 1959 was Lydia de allereerste Indische teenagerster van ons land en haar foto’s verschenen maandelijks in de muziekbladen van toen, zoals Muziek Expres, Muziek Parade, Tuney Tunes en Song-Wereld . Lydia & The Melody Strings trokken met de Teenagers Show van het blad Muziek Expres van november 1959 (Dierentuinzaal, Den Haag ) tot april 1960 (Carré, Amsterdam ) langs een aantal grote zalen door Nederland.

 

Lydia op de omslag van de Muziek Express
april 1960. (Fab.Sound Archief Bert Bossink)

The Melody Strings kregen eind 1959 ook een nieuwe bezetting. Ben Steneker ging verder als soloartiest bij CNR. Boy Kneefel en Joop Dullaart werden respectievelijk vervangen door Eddy den Dekker op sologitaar en Eddy Lohstroh (een neef van de familie Tuinenburg) op basgitaar. Gilly Barkey ging nu slaaggitaar spelen. Tijdens de opname van derde en vierde single in de nieuwe Bovema studio kregen ze professionele ondersteuning op gitaar van Eddy Christiani . Die nummers, alle vier c&w klassiekers Have I Told You Lately That I Love You , Take This Chains From My Heart , Careless Hands en Let Me Go Lover klonken voortreffelijk.

Met deze bezetting werden begin 1960 weer vier nummers in de studio opgenomen: Just A Queen For A Day, Half As Much, You Belong To My Heart en Each Time You Leave I Die A Little.

          lydiamelodystrings-vergroot-1632-x-1269.jpg foto: Roel Barkey

Melody Strings op televisie
______________________________________________________________________________________________________________________________

RENATE & NALDI

Het Indisch zangduo Renate & Naldi uit Apeldoorn  zijn de broer en zus van de bekende zangeres Lydia Tuynenburg en Charles Tuynenburg. The Goossens Brothers zorgden in 1960 voor de opvallende begeleiding op de twee solo singles van Charles Tuinenburg in de Bovema studio in Heemstede. In 1961 waren ze weer present bij de opnamen van Renate en Naldi Tuinenburg. De groep leek een blauwdruk van The Tielman Brothers. Ook muzikaal zorgden zij voor vuurwerk in de studio, ze rockten dat het een lust was met furieuze gitaarpartijen en de ‘slappin’ bass’ was zeer sterk aanwezig in een aantal van hun inspirerende uitvoeringen van bekende nummers. Met name op de stereo versies die in 1992 en 1992 door Rarity Records werden uitgebracht kwam hun ongepolijste pure Indo-Rock stijl heel duidelijk naar voren. Er werden toen door Rarity Records ook vier onuitgebrachte nummers van Renate & Naldi (het jongere zusje en broertje van Lydia Tuinenburg) uit 1961 teruggevonden in de EMI/Bovema archieven.

 
   
 1961   Be A Long Time Gone/Don’t Make Me Go                                   Imperial HI 1085
 
op verzamelalbum
    
1993   CD  Rare and Unreleased    3                                                         Rarity C 192477
________________________________________________________________________

 Renati & Naldi
_________________________________________________________________________

Renate & Naldi Rozen Bloeien in de Hoven
__________________________________________________________________________

Renate & Naldi More Ans More
_________________________________________________________________________

CHARLES TUYNENBURG
Indische zanger/gitarist uit Apeldoorn. Charles Tuynenburg speelde samen met zijn zuster Lydia Tuynenburg van 1959 tot 1961 in de “Melody Strings”. Charles zat daarna nog in diverse bands, o.a.: “Boy and his Rolling Kids, “Bunny Bees en “Weeds”. Hij maakte diverse singles, soms gecombineerd met zang van zuster Lydia.

1960 Ik zal Tommy missen / Ik blijf van Laura houden (Imperial HI 1045) (A-kant gezongen door Lydia)

1960 Don’t Go / Yes Sir That’s My Baby (Imperial HI 1055) (met Goossens Brothers)

1960 My Bonnie / Don’t Ask Me About Love (Imperial HI 1056) (met Goossens Brothers)

1964 Worry / You Never Want To Love Me (Fontana YF 278077) (met Boy & his Rolling Kids)

Charles Tuinenburg And The Melody Strings – Ik Blijf Van Laura Houden (1960)

In het voorjaar van 1960 verhuisden Charles en Lydia Tuinenburg naar Zaandam en werden The Melody Strings ontbonden. Tijdens het laatste optreden voor de Muziek Expres Teenagers Show op 2 april 1960 in het Amsterdamse Carré werd Lydia begeleid door The Black Dynamites.

De volgende plaat Ik Blijf Van Laura Houden van Lydia was een cover van de grote hit Tell Laura I Love Her , op tekst van Frans van Schaik. Hij maakte ook een Nederlandse tekst op de antwoordsong Tell Laura I’ll Miss Him met als titel Ik Blijf Van Laura Houden en werd gezongen door Charles Tuinenburg. Studiomuzikanten zorgden voor de begeleiding.

In de zomer van 1960 kwam Lydia in Zaandam via familie in contact met The Rollers . (de spelling was toen nog ROLLER’S). Frans van Schaik was onder de indruk van de muzikale prestaties van deze groep en omdat hij al in een vroeg stadium op de hoogte was van de naderende emigratie van Lydia naar Amerika werd besloten om voldoende materiaal voor een aantal toekomstige singles op te nemen. De platensessie vond plaats in september 1960 en bij die gelegenheid werden 9 songs opgenomen. Vier singles verschenen in de periode eind 1960/begin 1961 en het onuitgebrachte nummer I Can’t Stop Loving You werd 32 jaar teruggevonden in de bandenarchieven van EMI/Bovema en als superbonus op de CD van Lydia door Rarity Records uitgebracht.

The Rollers: september 1960
Jim van der Hoeven (sologitaar)
Ed van der Hoeven(sologitaar)
Jacky Barkey (gitaar)
Boy Jansen (basgitaar)
Cees Sanders (drums)Eind 1960 werd het stil rond Lydia, totdat in de muziekbladen van februari 1961 plotseling foto’s verschenen van Lydia met haar in oktober 1960 geboren zoontje Francis-Gary. Lydia bleek in het grootste geheim getrouwd te zijn en was op 22 november 1960 voorgoed vertrokken naar Costa Mesa in Californië. Haar man was reeds eerder als emigrant naar Amerika vertrokken.
Send Me The Pillow was het eerste grote Indo-Pop succes in Nederland. Lydia’s muziek was een mengeling van country & western, evergreens en dankzij The Melody Strings en later The Rollers overgoten met een flinke portie Indo gitaren sound.

lydia-her-melody-strings-send-me-the-pillow1959_transcoded5

Discografie:

1959 Send Me The Pillow / Heartbeat Imperial HI 1015
1959 Lipstick On Your Collar / Your Cheatin’ Heart Imperial HI 1016
1959 EP Heartbeat / Send Me The Pillow / It’s A Sin / Don’t Stop Kissin’ Me Tonight Imperial IPE 5025
1959 Have I Told You Lately That I Love You / Take These Chains From My Heart Imperial HI 1018
1959 Careless Hands / Let Me Go Lover Imperial HI 1023
1960 Just A Queen For A Day / Half As Much Imperial HI 1036
1960 You Belong To My Heart / Each Time You Leave I Die A Little Imperial HI 1037
1960 Ik zal Tommy missen / Ik blijf van Laura houden (Charles Tuinenburg)
Imperial HI 1045
1960 EP “Voice With A Beat”
Have I Told You Lately That I Love You / Take These Chains From My Heart / Careless Hands / Let Me Go Lover
Imperial IPE 5033
1960 EP Half As Much / Just A Queen For A Day / You Belong To My Heart / Each Time You Leave I Die A Little Imperial IPE 5034
1960 25 cm LP “Kussen van Lydia”
Send Me The Pillow / Heartbeat / Each Time You Leave I Die A Little / Just A Queen For A Da y / Careless Hands / Let Me Go Lover / You Belong To My Heart / Don’t Stop Kissin’ Me Goodnight
Imperial ILPT 102

LYDIA & THE ROLLERS

1960 Never On Sunday / Everybody’s Somebody’s Fool Imperial HI 1053
1960 Please Help Me I’m Falling / Changing Partners Imperial HI 1054
1961 Jealous Heart / You’re Fooling Someone Imperial HI 1073
1961 Just Out Of Reach / I Forgot To Remember To Forget Imperial HI 1078

lydia-heartbreak (klik om het nummer te beluistenen)

 ———————————————————————

Lydia Tuinenburg vertrekt op 22 November 1960 voorgoed naar Amerika . De zangeres van Lydia & Her Melody Strings gaat samen met haar echtgenoot Ruud Doulage en hun zoon Francis Gary, die in September 1960 geboren is, wonen in Costa Mesa in Zuid-Californië. In 1965 komt Lydia Tuinenburg even terug naar Nederland voor twee optredens in Apeldoorn. De organisatoren gebruiken haar roem om er zelf rijk van te worden. Vanaf dat moment moet Lydia Tuinenburg niets meer van de showbusiness weten. Wanneer organisator Jan Vis haar begin 1990 benadert voor de Goud Van Out Shows van de Veronica Omroep Organisatie, weigert zij vriendelijk maar beslist. Lydia Tuinenburg heeft zich tegenwoordig aangesloten bij een kerkelijke gemeenschap.

Bovenstaand artikel komt van het internet (niet geverifieerd)

                     
Lydia zegt Apeldoorn in 1960 vaarwel ….. en komt (even) weer in Apeldoorn terug

                        

Pinksteren 1959-                          Bal Champetre=Openluchtbal
Acaciahal -Lydia                           -1960-Een mooi idee trouwens
and the Melodystrings
met oa Boy Kneevel en
Ben Steneker

__________________________________________________________________________________________________________________

Een ruim 2 uur durende special over Lydia Tuinenburg. Met veel dank aan Alex Schiphorst en Jack Donio. (November 2016 geplaatst).
___________________________________________________________________________________________________________________

Optreden in het voorprogramma van Adamo.
______________________________________________________________________________________________________________________________

———————————————————————————————————————————————————————————————

advertentie-zwitsal
______________________________________________________________________________________________________________________

Op youtube staan diverse filmpjes over de Soos Reunie 2016 met de optredens van diverse bands.

Als hier op klikt kom je nog veel meer optredens tegen.

__________________________________________________________________________________________________________________

© 2021 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 103653