The Channels
The Story of The Channels
De beatgroep is opgericht zo rond 1963 door de gebroeders Houwer. Aan de Hezeweg werd de voorkamer gebruikt als oefenruimte, wat door vader en moeder Houwer ondanks alle overlast werd toegestaan. Oorspronkelijk was de naam van de groep SPY’s gedoopt, dit werd al gauw veranderd in The Channels omdat er al een groep was met die naam. De leden van groep bestond toen uit: Kees Grande, Wim Drost, Tonny Houwer en Gerard Houwer. Na veel oefenen uit de beatmuziek van de top 100, is er in 1964 voorzichtig begonnen met optredens, eerst in familiekring en op verjaardagen van bekenden. Het probleem om te kunnen gaan optreden was de aanschaf van versterkers en goede apparatuur voor een optreden op een podium.
Het eerste optreden vond plaats in het buurthuis Ons Huis in de Beemte, dit was een hele ervaring na al het oefenen thuis. Al gauw volgde vele andere optredens, o.a. in de Cavernclub (onder de school aan de Staringlaan), de jongerensoos de Groene Fles, zaal Bolsenbroek in Ugchelen, de Nieuwe Kar, Poort van Kleef (voor de militairen) en de Eurobeurs in zowel Apeldoorn als in Arnhem. Een hoogtepunt was het optreden in het voorprogramma van de toenmalige topgroep The Motions.
Na veelal optredens in en rond Apeldoorn, werd het tijd om eens buiten Apeldoorn te gaan optreden, maar er was een probleem, hoe gaan wij alles vervoeren! Vader Houwer was bereidt om zijn aanhanger beschikbaar te stellen voor de groep, maar dan moest de aanhanger wel steeds leeg en weer vol geladen worden. Vader Houwer zorgde voor het vervoer van de groep en bracht ons overal naar toe.
Dus The Channels gingen op toer. Veel optredens werden verzorgt in de gezellige jeugdsoos De Kartuut in Deventer en een ander jeugdsoos waar ik de naam niet meer van weet. Zo gingen wij naar Winterswijk, Emmeloord en de Harmonie in Olst.
Anekdotes uit die tijd waren, de groep had zelfs een echte fanclub, een versterker die door de politie uit Deventer in beslag werd genomen omdat men dacht dat hij door ons niet was betaald, maar dat bleek later op een misverstand te berusten. Dhr. Muller van de Eurobeurs had ons gevraagd of wij op woensdagavond in de Eurobeurs in Arnhem konden spelen en dan zou hij voor het vervoer zorgen. Onderweg naar Arnhem vloog de motor van de auto in brand, hals over kop werden onze spullen uit de auto gehaald en stonden wij met al onze muziek spullen langs de weg naar Arnhem. Het was al met al een spannende tijd met vechtpartijen in
de zaal en dan toch door blijven spelen.
Ondertussen, is het al 1966, en is de groep uitgebreid met Jan van Middendorp en Henk van Huffelen, dit om de optredens meer mogelijkheden te geven en te verbeteren. Naast alle optredens in Apeldoorn, vooral Poort van Kleef en Eurobeurs, werd er door de groep zelfs een carnavals optreden verzorgt voor het personeel van Bakkerij fabriek Smelik. Ook vond er een gala avond plaats in de Boreelkazerne in Deventer. Wat vooral leuk was, waren de optredens op de Rivieracamping in Elburg. Vooral in de zomer was het altijd gezellig en steeds weer ander publiek.
Zo rond augustus 1967 had de groep een probleem n.l. Gerard Houwer moest in militaire dienst. Dit was de aanleiding, dat Kees Grande, Henk van Huffelen en Wim Drost ook te kennen gaven er wegens drukke werkzaamheden en gezinsomstandigheden er mee te stoppen.
Over bleven dus Tonny Houwer en Jan van Middendorp. Al heel snel gingen zij op zoek naar nieuwe bandleden. Deze werden gevonden in: Martin Dreef, Nieko de Bie en Gerrit Mulder. Omdat er wel veel vraag was om op te treden moest er snel geoefend worden. In deze samenstelling is ongeveer 1 jaar opgetreden. Halverwege 1968 heeft Jan van Middendorp de groep verlaten wegens studie verplichtingen en Nieko de Bie is er toen weer mee gestopt.
In de ontstane situatie zijn, Martin Dreef, Gerrit Mulder en Tonny Houwer op zoek gegaan naar een nieuwe gitarist en die werd gevonden in Rob Goedkoop. Later is Martin Dreef gestopt en vervangen door Wim Feddema. Omdat de bezetting aan de kleine kant was en er toch andere muziek (blues) gemaakt werd, is Hans Driesten als organist bij de groep gekomen. Dus een nieuwe Channels was geboren, zelfs met een eigen manager Ben Roos.
Een hoogtepunt voor deze jongens was toch wel, het spelen in het voorprogramma van de Engelse beatgroep The Fortunes. Er was veel vraag naar de groep en de muziek die gemaakt werd, dit was aanleiding om van de naam The Channels af te stappen en een nieuwe naam te kiezen n.l. Railway.
Op deze manier is de beatgroep The Channels aan het einde van hun bestaan gekomen.
De nieuwe groep Railway had grote successen in o.a. Waterloo Station aan de Jachtlaan. De bassist Wim Feddema werd later vervangen door Douwe Munk.
In deze samenstelling werd met veel plezier en met veel succes opgetreden.
Dat de groep Railway is gestopt, is mede door het stoppen van Tonny Houwer en de overgang van Rob Goedkoop en Hans Driesten naar de toen ontstane groep genaamd Flavium voor vele Apeldoorners een wel bekende band.
Dit is voor mij het verhaal van The Story of The Channels.
Gerard Houwer.
Nagekomen foto’s van Gerard Hower.
In de zestiger jaren speelde de beatband The Channels samen met
The Fortunes (You’ve got your troubles en Here it comes again) in Eindhoven.
Foto 1 v.l.n.r.: Gert Mulder drums; Martin Dreef bas; Jan van Middendorp ritmegitaar;
Tonny Houwer orgel/zang; Nico de Bie sologitaar.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Rob Goedkoop:
Na het zien van Cuby & The Blizzards (Desolation en Groeten uit Grollo) in de Tobbe (de oude Poort van Kleef aan de Markt) en het horen van (de voor mij belangrijkste) plaat John Mayall & The Bluesbreakerts with Eric Clapton de eerste driemans band opgericht: Tramp Act.
Oefenend in ‘De Haven’, het jeugdhonk aan de Havenstraat met als jeugdleider mijnheer Romkes. Tegenover het gratis oefenen stond de prettige verplichting om 1 keer per maand op te treden. In ‘De Haven’ oefenden ook andere groepen als Group Ex (met John Less, een fantastische soulband met een echte blazerssectie), Progress (met Hemmy Fokkens), Les Barbouzes, So and So (met Eric Bagchus) en The Channels (met Tonny Houwer). In deze broedkamer van Apeldoorns talent ontstond de samenwerking met andere muzikanten en groepen: The Channels, Hans Driesten, Eric Bagchus, Anne-Geert Bonder, Wim Feddema en Doewe Munk.
Met The Channels spelend in allerlei min of meer obscure lokaliteiten in Nederland. Pa Houwer (‘Ie mot speulen wat ut publiek oe vroag’), die een klompenhandel had, vervoerde ons met zijn auto met aanhanger. Deze aanhanger moest voor onze apparatuur eerst worden ontdaan van alle klompen, na het optreden deze er weer in. De eerste formatie van de The Channels (met Gerard Houwer) oefende in de voorkamer van het ouderlijk huis aan de Hezeweg.
Eerste line-up The Channels: Tonny Houwer, Gerard Houwer, Nico de Bie, Jan van Middendorp.
Tweede line-up The Channels: Rob Goedkoop, Tonny Houwer, Martin Dreef en Gerrit Mulder.
Derde line-up The Channels: Rob Goedkoop, Tonny Houwer, Wim Feddema en Hans Driesten.
Vierde line-up The Channels: Rob Goedkoop, Tonny Houwer, Doewe Munk.
De laatste line-up gaat in 1972 over in de groep Plain Dust, later Railway
Bovenstaande informatie is met toestemming van Rob Goedkoop overgenomen van de website http://www.railway-bluesband.nl/Railway/Railway.html
Op deze site vind je diverse foto’s van Channels, Plain Dust en Railway
________________________________________________________________________________________________________________________________________
11 68
__________________________________________________________________________________________________________________________________