Waterloo Station

Geschiedenis


Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de geschiedenis van het gebouw en het ontstaan van Waterloo Station.

Voorheen zat er in het pand van Waterloo Station smederij Menninga gehuisvest. (Zie foto hieronder.)

   bron CODA/Archief Vlaswiek13 maart 1962

Met dank aan de Facebook pagina van
Apeldoorn Orden Community
en de website www.apeldoorn-orden.nl.
————————————————————————————————————————————————————————

Hierna kwam het Sociaal Werkvoorzieningsschap De Vlaswiek erin.  (Zie foto hieronder).

    bron CODA/Archief

Toen deze gemeentelijke instelling in 1968 elders een onderkomen vond werd het pand in 1969 toegewezen aan jongerensociëteit Stichting Waterloo Station. Dus kunnen we stellen dat er vanaf september 1969 tot
1 januari 1975 er de Stichting Waterloo Station in heeft gezeten. De voorloper van Stichting Waterloo Station was een soos die Opstand 68 heette. Men kwam vanaf najaar 1968 samen in de Opstandingskerk. Bert v. Essen     

Deze mensen woonden allemaal in de buurt van de kerk (Kaninefatenlaan en Amsivarilaan). Hier werden disco’s georganiseerd in een klein zaaltje in de kerk en heel af en toe een band op het podium van de kerk. Omdat het uiteindelijk te veel gedoe werd in de kerk week men uit naar het pand waar men dus onder de vlag van Stichting Waterloo Station verder ging.

De naam Waterloo Station is bedacht door Gerbrand de Vries. Toen men ging verhuizen vanuit de kerk naar het nieuwe pand moest er een nieuwe naam worden bedacht. De oude naam, Opstand 68, voldeed niet meer op de nieuwe plek. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en Gerbrand kwam met de winnende naam. Als dank kreeg hij daarvoor een boekenbon (lees ook: reactie van Ton de Vries). Omdat de buurt waarin het gebouw stond Waterloo heette (het gebouw stond aan de Waterlose weg) werd dus Waterloo bedacht. Station werd er aan toegevoegd omdat het een plaats was waar mensen samenkomen en ook weer gaan. En het nummer Waterloo Sunset van de Kinks zal er ook wel een rol in hebben gespeeld omdat hier ook over Waterloo Station gezongen werd. Het is hier te beluisteren op youtube.
hoesje-kinks-waterloo-sunset.jpg

Er werden disco’s gedraaid en er traden bands op. Deze wisselden elkaar regelmatig af. De disco werd gedraaid door Gerbrand de Vries (begon altijd met de Ouverture uit Tommy – te beluisteren op deze pagina). Bekende bands waren Flavium, Crying Wood, Railway, Maddoxs, Flag, Lava, Highway e.v.a. Ook was er een cafeetje dat de mooie naam Artistique had. Hier kon men koffie/thee drinken en fris. Hier werd ook muziek gedraaid en geschaakt, gedamd, gekaart en werden er ‘intellectuele’ gesprekken gevoerd. Ook werd er regelmatig zelf muziek gemaakt o.a. door leden van de Apeldoornse muziekschool. Bekende namen waren o.a. Sip Bruggenkamp, bestuurslid van WS (helaas overleden), die heel mooi gitaar en luit kon spelen (bouwde ze zelf ook) en nog vele anderen.

In de loop van 1974 liepen de bezoekersaantallen terug (was een landelijk beeld). Ook waren er problemen met groepen jongeren die vanuit andere plaatsen naar Apeldoorn kwamen en daar voor problemen zorgden. Ik weet nog dat we boven uit het raam gingen kijken of ze er aan kwamen. We werden dan opgebeld door een andere jongerensociëteit om ons in te seinen. Zo konden we de deur gesloten houden.

Maar goed, al met al was het uit met de pret. Er werdt nog een poging gedaan om de boel te redden door een andere opzet te bedenken, maar dat was te laat. De stichting werd per 1 januari 1975 opgeheven. Wel werd er nog een nieuwe stichting opgericht, die Stichting Cluster heette. Er werd nog een pandje aangekocht bij het kanaal om hier nog weer wat te beginnen. Dat liep echter ook op niets uit. Het gebouw Waterloo Station werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Het aannemersbedrijf Bimo uit Ermelo heeft hier toen tweemaal twee-onder-één-kap woningen gebouwd. Dus deze mensen die er nu wonen, wonen op een historische plek.

We horen heel graag reacties van mensen die aanvullingen, verbeteringen of andersinds een zinvolle bijdrage kunnen en willen leveren. Dank daarvoor alvast. Deze kun je sturen naar info@waterloostation.nl.

Gert Kozijn en Ludwin Wieringa
Nijverdal/Zwolle december 2007.
________________________________________________________________________________________

Deep Purple – April

____________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 124832