Soos ’59
Mooie foto van het SOOS ’59 gebouw. Het ziet er zo rustig uit, zo met die Ford Capri en de 2CV.
(op deze foto staat mijn auto (Andre Koelemeijer) die eend was in 1973. De capri was van
Adri Vemeer, de broer van Stuf). Toch speelden in dit gebouw vanaf 1962 tot 1975 honderden
beatgroepen en kwamen er al die jaren elke zaterdagavond gemiddeld zo’n 150 jongeren. Ook zondagsmiddags was er vaak iets te doen! Het gebouw stond achter Korenstraat nr.17. Als je de
Korenpassage nu inloopt kom je na 20 meter ongeveer op de plek! Aan de rechterkant!
De foto is gedateerd =1975 =foto rechten CODA -archief= klikken voor een mooie vergroting.
___________________________________________________________________________________________________
Soos ’59 bestaat 10 jaar – feest in Orpheus.
Soos ’59, een instelling die veel pionierswerk heeft verricht op het terrein van de jongerenorganisatie-nieuwe-stijl, bestaat in februari tien jaar. Dat is nog geen indrukwekkend jubileum, maar in een tijd, zo vol van dynamiek, dat de voorkeuren en inzichten soms met de dag wisselen, terwijl verenigingen komen en gaan, constateren de initiatiefnemers met enige voldoening, dat de Soos toch maar lekker stand heeft gehouden. Zij willen daarom het tweede lustrum op een bijzondere manier vieren en ook de niet-leden zullen het feest kunnen meemaken.
Op zaterdag 22 februari zullen de kleine zaal van Orpheus, de Churchill- en de Kennedyzaal van ’s avond half negen tot ’s nacht twee uur in het teken van de jeugd en de beat staan. In de kleine zaal spelen dan afwisselend de ,,Gee Bros” uit Apeldoorn en ,,De Maskers” uit Amsterdam. In de bovenzalen is gelegenheid voor gezellig samenzijn met muziek van ,,The Sound Magics, een groep die welbekend is uit de beginjaren van Soos ’59. Het bestuur van de Soos houdt op vrijdag 21 februari een receptie in het eigen gebouw Korenstraat 17a.
Soos ’59 is tien jaar geleden opgericht met het doel, dat jonge mensen van allerlei gezindten elkaar op neutraal terrein zouden kunnen ontmoeten en samen gezelligheid zouden vinden. Tot de opzet behoorde het tegen billijke prijs gelegenheid geven tot dansen.
De oprichters gingen met het werk van start aan de Nieuwstraat – hoek Kapelstraat. Vervolgens werd het terrein van de activiteiten verplaatst naar een oud huis aan de Regentessenlaan. Daarna verhuisde men opnieuw naar de Nieuwstraat, waar een onderkomen werd gevonden in een pand naast Tivoli. Later kregen de jongelui de beschikking over het pand aan de Korenstraat, in het begin een oud, vies geval, maar nu het nemen van een kijkje binnen dubbel en dwars waard. Binnen- en buitenkant van het gebouw zijn geheel opgeknapt. Dat gebeurde grotendeels eigenhandig volgens eigen ideeën van de jongeren. De verlichting in de zaal en op het podium is aangepast aan de voorkeur van de jeugd. Soos ’59 is gedurende de maanden juli en augustus voor het publiek gesloten. Het bestuur, dikwijls geassisteerd door enkele leden, gebruikt die tijd voor het onderhoud en de verbetering van het gebouw. Thans vinden in het gebouw elk weekend zo’n 300 tot 600 jongelui hun ontspanning. In de loop der jaren heeft Soos ’59 een groot aantal bekende bands in Apeldoorn laten optreden.
Uitwisseling.
Afgelopen zomer ontving de Soos in haar eigen gebouw een groep Duitse jongeren, die de gasten waren van de Gemeente Apeldoorn. Om deze gasten in nauwer contact te brengen met de Apeldoornse jeugd werden twee avonden aan de Korenstraat georganiseerd. Nu er steeds meer mogelijkheden komen tot uitwisseling van jongerengroepen is Soos ’59 te allen tijde bereid als gastvrouw op te treden. Gemeente en politie geven hun volle medewerking aan de activiteiten van de Soos. Volgens het bestuur zijn de jongeren vooral veel dank verschuldigd aan de heer Zwietering, de Apeldoornse ambtenaar van jeugdzaken. De Soos heeft thans een zeer goede naam in en buiten Apeldoorn, zij heeft een gezonde financiële basis en heeft een grote kring van vaste bezoekers.
Uit: De Apeldoornse krant van 5 februari 1969.
_________________________________________________________________________________________________________________
Sandro, mei 1966 Bron nac: ’70 Bron: nac 1959
discjockey.
juni ’71
Dragonfly-The Prince of Ambonya
Dragonfly-Celestial Dreams, met een nog jeugdige Rudy de Queljoe, die later in Brainbox en Massada speelde. Zanger John Caljouw was later de zanger van The Machine, de voortzetting van Swinging Soul Machine ( Spooky’s day off).
________________________________________________________________________________________________________________________
mei ’72 met o.a. Flavium Octopus, Ambrozia 4 72 ZZ en de maskers 20 september 1969,
_________________________________________________________________________________________________________________
Lou Christie – I’am gonna make you mine – 1969.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Gouden jaren 60 herleven met reünie Soos ’59
door Arnold Zweers
APELDOORN – Oude tijden herleven. UB 40 komt naar de Americahal, de Engelse jaren 60-band Yardbirds (‘For your love’), Chris Jagger en Armand zijn te zien in Gigant.
En nu ook nog een reünie van de Soos ’59 op 24 november. Plaats van handeling is het Veluws College Cortenbosch aan de Ritbroekstraat. Soos 59 was een jongerensoos waar veel popgroepen optraden tussen eind jaren vijftig en medio jaren zeventig. De soos stond op de plek waar zich nu de Korenpassage bevindt. Apeldoorn kende in die tijd, toen er nog geen Caterplein bestond, meerdere jongerensociëteiten als uitgaansgelegenheden.
Vaak waren die ontmoetingsplekken verzuild zoals ook met kranten, vakbonden en omroepen het geval was.
Koozie in Kerschoten en de Groene Fles aan de Mariannalaan waren er voor de katholieke jeugd. De Carvern Club aan de Staringlaan voor de protestanten. Soos ’59 was algemeen/neutraal. Net als Waterloo Station (Prins Willem-Alexanderlaan hoek Jachtlaan), de Manege aan de Jachtlaan, en de meer commercieel ingestelde tenten als Eurobeurs (Havenweg) en Top 66 (Marktplein, Poort van Kleef).
Overal traden in het weekend live bandjes op, soms van internationale naam zoals de Kinks, Pink Floyd en Van Morrison in de Eurobeurs.
Tijdens het ouderwetse swingavondje van de Soos ’59 op 24 november kunnen de liefhebbers van gouwe ouwe muziek genieten van vier Apeldoornse bandjes van toen die voor deze gelegenheid nieuw leven ingeblazen zijn. Het podium zullen beklimmen Johnny Moore and the Phantoms, Dave Daimy and the Steps, Warbull en The Adventures. Duur van de avond net als weleer: van 20 tot 24 uur.
De organisatie van de nostalgische reünie-avond is in handen van mensen die eerder in dit opzicht ook al hun sporen hebben verdiend en zelfs bij de vroegere sozen betrokken waren:
Louis Bouwmeester, Hans van de Hoeff, Ton van Laarhoven en Gerrit van Cotthem.
Plattegrond Soos ’59 (Coda-archief)
2 x klikken voor een groter formaat.
_______________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________
POP-toppers Vernieuwd soosgebouw
30 april
april 1972 Seven Crowns 20-9-’65 Heropening Nieuw tehuis ’62
______________________________________________________________________________________________________
15 juli 1960 21 4 59 26 9 69 2 juni 1973.
Luister hier naar hun nummer
One thing could lead to another
__________________________________________________________________________________________________________________
1966 7 juni 1972 mei ’59 mei ’79
_______________________________________________________________________________________________________________
We hope that somewhere in your heart yesterday will live on. (uit That was Yesterday van Foreigner)
__________________________________________________________________________________________________________
1970
Soos’59 bestaat 10 jaar. Fred van Zeist, 1968
24 2 1969 discjockey Soos’59
_____________________________________________________________________________________________________________
Openingsavond 20 sept. 1965 17 januari 1970 27 februari 1971 Apeldoorns Stadsblad
met ZZ en de Maskers— Optreden Cannon/Pantheon
foto Henk van’t Veen sr. 1971 (Viktor de Groot)
_____________________________________________________________________________________________
Soos 59 bestaat 12 1/2 jaar-mei 1972 december 1958 1970 – welke band speelt er op deze foto?
____________________________________________________________________________________________
Foto ’s Jan Bavinck
Soos 59 zat een tijdje in dit gebouw aan de Ruyterstraat nadat ze de Korenstraat
moesten verlaten in de mid-seventies.
Met dank aan Martin Huisman – www.oud-apeldoorn.nl
________________________________________________________________________________
Contract The Bats -Soos 59 voor
een optreden op 19 maart 1967.
( bron plakboek Cor Sangers)
______________________________________________________________________________
Deze mooie kaart kregen we van Gert Spijker die er het volgende over zei:
Ik kreeg deze foto in 1964 in de vorm van een ansicht thuisgestuurd door het
Soos’59-bestuur. Dit wenste me, net als alle andere leden, prettige paasdagen…
Leuk hè.
Gert bedankt.
____________________________________________________________________________
OPROEP.
We blijven op zoek naar andere foto’s van het Soos 59 gebouw. Ook foto’s van het interieur blijven zeer welkom. U mag de foto’s doorsturen via waterloostation@info.nl of via de mail contact opnemen. Zo kunnen we zorgen dat de rechten netjes geregeld worden.
_______________________________________________________________________________