Waterloo Station

Bar-Dancing ,,De Manege”


Apeldoorns eerste Dancing. – Jachtlaan 8A.
________________________________________________________________________________________________________

In de nacht van 8 op 9 maart 2020 is Brasserie de Manege door een grote brand verwoest. Een mooi stukje Apeldoornse geschiedenis is hiermee in vlammen opgegaan. zie verder onze nieuwsbladzijde.
___________________________________________________________________________________________________________________

Bar Dancing – De Manege – komen we voor het eerst tegen in de Apeldoornse Courant van
31 mei 1963. We zien dat de volgende dag – zaterdag 1 juni – het Trio Hans van Leeuwen (winnaars jazzconcours Loosdrecht) er zal optreden. Onderzoek heeft ons ook geleerd dat de uitgaansgelegenheid in de periode ervoor – Zwamadoro – heette. Dat is een samenvoeging van namen, het ging om de jongens Zwamborn, van Maaren, Doppenberg en Roomer. De familie Roomer woonde op Jachtlaan 8 en diep in hun tuin stond een oude werkplaats.

 

Dat werd de plek waar deze jongens samenkwamen en regelmatig feestjes hielden met vrienden en kennissen. Het kreeg de naam Zwamadoro. We hebben het dan over de periode 1958-1962. In de loop van die jaren ontwikkelden zich nieuwe ideeën wat betreft de  Zwamadoro-bar, waaronder het plan om jazzcombo’s uit te nodigen. Het bleek een goed idee, het werd steeds drukker. In oude advertenties vonden we namen van bekende artiesten zoals  Edwin Rutten, Roelof Stalknecht, Rob van Dijk, Pim Jacobs en Rita Reys.

Ondertussen had Gerard Roomer gezien dat er voor hem een toekomst lag in de horeca en besloot hij het geheel commercieel te gaan exploiteren. In mei 1963 werd de naam veranderd, vanaf dat moment was het dus Bar Dancing – De Manege -, een verwijzing naar een ver verleden toen het gebouw als paardenstal werd gebruikt. De inrichting kreeg ook daarom die paardensportsfeer met halsters en ruifen. Om dit gebouw heen werden tennisbanen aangelegd, in die tijd werd ook de tennisclub opgericht. De  combinatie clubhuis, tennisclub en Dancing werkte vanaf het begin goed. Verrassend was dat je regelmatig mensen in tenniskleding tussen het netjes geklede uitgaanspubliek zag.

In 1965 kreeg Gerard Roomer de kans om bar-restaurant de Koningskelder in Harderwijk te kopen, een kans die hij niet kon laten lopen, hij opende daar met succes een grote dancing/ discotheek. Ook veel  Apeldoorners gingen er dansen.

Cees Vloon en zijn vrouw Yolanda namen de exploitatie van Bar Dancing – De Manege over.

Het Jazz-image verdween naar de achtergrond, de top 40 muziek werd zeer populair. Enkele namen van bands die ons te binnen schieten; the Millionaires, the Playboys, the Riats en Jimmy Once and the Vips. Sommige groepen kregen later landelijk bekendheid. Af en toe was er wel sprake van enige geluidsoverlast in het doorgaans zo stille Berg en Bos.

Op bijgevoegde advertentie uit 1974 zien we meer namen bijv. the Murphy Jets, deze jongens treden anno 2011 nog steeds op.

We noemen enkele personeelsleden uit die tijd o.a. Harry Voskuilen, Hans Van Rijswijk, Frans Horst, Coen Brendel, Anneke Bingen en Marco Botter, Peter en Bram Hol, Hans Schaufeli en Wim Hiele.  Mochten we namen vergeten dan horen we het graag. Bijzonder was de rol van bedrijfsleider Piet Hol, jarenlang zorgde hij voor een goede sfeer in deze dansgelegenheid.

Natuurlijk was het  gezellig ingericht, 2 grote bars, genoeg ruimte om te zitten, een dansvloer, een podium voor de muziek enz. Gemiddeld kwamen er zo’n 175 bezoekers. Alles concentreerde zich op de Vrijdag-, Zaterdag- en Zondag avond. Dit ging zo ongeveer 12 jaar achter elkaar door. Pas in 1976 liep het aantal bezoekers wat terug en werd gekozen voor een iets rustiger vorm van horeca namelijk een eetgelegenheid/bistro. Dat paste op dat moment ook beter bij de tennisclub. Zo kwam er een eind aan deze mooie dansgelegenheid.

Feit blijft dat Apeldoorn in 1963 zijn eerste Dancing kreeg dankzij Gerard Roomer.
Van 1965 tot eind 1976 hebben Cees en Yolanda Vloon met al hun medewerkers De Manege als Dancing zeer succesvol draaiend gehouden. Zeker een prestatie!

Veel mensen zullen zich de gezellige avonden aan de Jachtlaan herinneren. Af en toe denken ze misschien wel…..Where have all the good times gone!!

Met dank aan Hans Zwamborn en de Familie Hol.
_______________________________________________________________________________________________________________________________

manege4   
Dit is de Manege. september 1963                                 The Murphy Jets – de Manege 1974
_____________________________________________________________________________________________

manege5
G. Roomer’s            1965            The Millionaires             1965                                            1974
bardancing.                                              1969
_________________________________________________________________________________________________



Deze John Breughel Four         01 66                                 december 1969                                The Riats
staan op dit moment
(nov.2008) in een top 50
van bijzondere neder-
popsingles met het nummer
Sweet Damrose uit 1965.
__________________________________________________________________________________________________________
          
31 mei 1963 – eerste dancing                                                                                mei 1963
de Manege advertentie.
manege-heineken 028
De Manege met een nieuwe        Trio Thom Kelling 6 63                                                       1967
Heineken reclame.
0651966  0251968
Bron: Coda-archief.                           Toegangsbewijs Zwamadoro 1962 (collectie Cor Sangers)
____________________________________________________________________________________________________
Oproep! We zoeken meer foto’s van het personeel en het interieur van Dancing de  Manege==Ergens op een zolder ligt waarschijnlijk onder het stof een fotoboek met herinneringen aan deze bijzondere Dancing – Stuur ons enkele  foto’s. U doet er veel mensen een groot plezier mee. Je kunt je reactie sturen naar info@waterloostation.nl. Hartelijk dank alvast.De redactie.

manege item 2013
In actie achter de bar -Marco, links Rita Possemis
en rechtsachter Marco zien we  Anneke!

Scan_CANON05_0421_001

Wat een leuke foto uit die tijd!

Linksboven Coen Brendel, linksonder Peter Hol,
in het midden meneer Hol, midden boven Marco Botter
en Anneke Bingen, rechts van Anneke in het witte overhemd
Wim Hiele en helemaal rechts Hans Schaufeli

Mocht er iets niet kloppen we willen we dat graag weten!

nb met dank aan Charles Smeur en W.Oelemans

________________________________________________________________________________________-

 

 

 

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 124799