The Starlet Combo
HISTORIE VAN DE BAND
De roots van Zefs Swingband liggen in Apeldoorn. Daar werd de band opgericht door Zef Hendriks en Walter Jansen, met als naam the Starlet Combo.
De start: Zef en Walter
(Klik op de foto’s voor een mooier resultaat.)
Als begindatum kan 22 november 1963 worden aangehouden. Dat was de eerste oefenavond, die overigens voortijdig werd afgebroken toen het nieuws doordrong dat president Kennedy was neergeschoten.
De naam The Starlet Combo was afgeleid van het feit dat de bandleden zich geen grote sterren voelden, maar kleine sterretjes. Dus geen Stars, maar Starlets. Het handelsmerk van Zef als pianist was zijn boogie woogie sound, met Jerry Lee Lewis als zijn voorbeeld. Walter hield het als gitarist op romantische songs in de stijl van Cliff Richard en The Shadows.
De band kreeg zijn eerste gestalte door het aantrekken van twee broers. Hans Hendriks werd al gauw de zanger, en Werner Jansen de contrabassist van de combo. De band moest gecompleteerd worden met een drummer. Daarvoor waren achtereenvolgens Henk Ronner, Rob Boelkens en Bert Vloon in beeld. Ook werd er de eerste keren gespeeld met een saxofonist, zijnde Willem de Vries.
Hoewel er in het begin ook eigen songs werden geschreven – meestal geïnspireerd door nieuwe liefdes – ontwikkelde de band zich toch al gauw tot een Sixties Coverband. Kenmerkend voor de eigen sound was het jasje van de driestemmige zang waarin bijna alle nummers werden gegoten. Hans, Zef, en Walter tekenden daarvoor.
De band trad op in veel van de toenmalige uitgaansgelegenheden in Apeldoorn. Te noemen zijn de Soos, de ISSA, de Poort van Kleef, en de Acaciahal in het park Berg en Bosch.
Optreden voor de ISSA-leden
Willem de Vries, Zef Hendriks, Walter Jansen, Hans Hendriks en Henk Ronner
De bekendheid nam verder toe door hun optreden in de Jeugdmissen in de Sint Victorkerk. In tijden van religieuze achteruitgang puilden de Tienermissen waaraan ze meededen, qua publiek uit, dankzij hun vertolking van Beach Boys nummers in de kerk.
In Dancing De Manege (die later uitgroeide tot een van Nederlands leading tennisverenigingen) speelde de combo gedurende drie maanden elk weekend.
Na de middelbare schooltijd verdwenen de meeste bandleden uit Apeldoorn, hetgeen uiteindelijk leidde tot het einde van The Starlet Combo.
Bas Bitterball Vloon Feestje met de fans
Zef verhuisde naar Rijswijk, waar hij in 1981 de band een doorstart gaf onder de naam Midlife Crise. Er werd in wisselende samenstellingen gespeeld, maar de meest voorkomende bandbezetting was naast Zef “Jerry Lee” die de toetsen en de zang verzorgde, Leon Steuns (Lonny Love) op tenorsax, Willem Augustijn (Big Willem) op basgitaar, en Bert “Bitterball” Vloon op drums. Ook “Hot Lips” Dick van der Maat speelde in die tijd soms al mee als tenor saxofonist.
Big Willem, Bert Bitterball, Lonny Love en Jerry Lee
De sound van Midlife Crise was nog steeds gebaseerd op de Sixties en Boogie Woogie. De driestemmigheid van The Starlet Combo was ingeruild voor een stevig sax-geluid, waardoor de gemaakte muziek wat meer een Fats Domino-tint begon te krijgen.
Naast het verschijnen op allerlei soorten feesten werd er vooral gespeeld in de Sociëteit Amicitia in Rijswijk. Het hoogtepunt was in die tijd ongetwijfeld het optreden in de Nightclub The Crazy Lion.
Jerry Lee Big Willem Lonny Love
In de eerste helft van de Negentiger jaren zag ook de eerste CD van Midlife Crise het levenslicht. Heel toepasselijk werd de titel Swingen en Dansen. Er zijn in eigen beheer tijdens de optredens 500 exemplaren van deze CD verkocht.
Toen Lonny Love zich besloot te gaan richten op zijn professionele carrière met The Slampampers en Big Willem naar Brazilië verhuisde, kreeg de band weer een andere bezetting met het definitieve aantreden van Dick van der Maat als tenorsaxofonist. Nico Hart en Rob van Beekum traden toe als basgitarist en drummer, en ook Walter Jansen (Long Tall Johnson) werd weer lid van de band. In deze bezetting werd ook het eerste Franse tournee georganiseerd met drie optredens in Nans-les-Pins in Zuid Frankrijk.
Hot Lips Dick van der Maat met klarinet Big Bad Ed van Diemen met sax
In de persoon van Ed van Diemen werd een tweede tenorsaxofonist aangetrokken. Het gevolg was dat het Fats Domino-gehalte van de muziek aanzienlijk werd versterkt. Ook maakte deze bandbezetting mogelijk om enige nummers van Billy Vaughn aan het repertoire toe te voegen. De grootste stijlverandering werd echter bereikt door de Zuid-Amerikaanse invloeden die Rob en Ed aan de Band toevoegden, waardoor het danswillige publiek nu niet alleen los kon op de Rock and Roll, maar evenzo op de Samba en aanverwante ritmes.
Het gevolg was een steeds meer swingende sound. Bij een optreden van Midlife Crise werd dan ook altijd gedanst, of dat nu op het programma stond of niet. Met enige regelmaat werd er opgetreden in het Koetshuis De Burcht in Leiden.
Eind jaren 90 werd een tweede CD geproduceerd, met als titel Cadanz. Hiervan zijn in eigen beheer tijdens de optredens 600 exemplaren verkocht.
Nadat Ed van Diemen de band weer had verlaten, en we bovendien konden constateren dat alle bandleden hun Midlife Crisis wel overleefd hadden, werd in 2013 opnieuw besloten tot een naamsverandering. De band gaat nu door het leven als Zefs Swingband. Met als huidige bezetting:
Zef Hendriks | Toetsen en vocals |
Dick van der Maat | Tenorsax |
Rob van Beekum | Drums |
Nico Hart | Basgitaar en vocals |
Walter Jansen | Slaggitaar en vocals |
In deze bezetting werd er in 2013 weer een tournee naar Frankrijk georganiseerd. Ditmaal traden ze op in in Saint Maigner in de Auvergne, waar een drietal optredens werd verzorgd.
Voor meer informatie en boekingen verwijzen wij u naar hun huidige site:
Zefs Swingband
_____________________________________________________________________________________________________________