Waterloo Station

Apeldoornse popgroepen van 1958 t/m 1976


Beste muziekvrienden,

Op de volgende pagina’s staat informatie over Apeldoornse Beat- en Popgroepen tot 1976. We hebben de periodes in drieën verdeeld zodat het een overzichtelijk geheel blijft. Er wordt hard gewerkt de benodigde gegevens te verzamelen zodat deze pagina’s regelmatig van nieuwe en aanvullende informatie worden voorzien.

Graag horen we van direct betrokkenen of (oud)bandleden meer informatie over deze bands, welke muziek er gespeeld werd, hoe vaak werd er opgetreden, in welke tenten werd er gespeeld, bestaat de band nog of is deze inmiddels ter ziele, e.d. Mocht je eventueel (aanvullende) gegevens hebben of een correctie m.b.t. een vermelding dan horen we dat ook graag. Stuur je reacties, o.v.v. je naam en welke band het betreft naar info@waterloostation.nl. Hiervoor alvast onze hartelijke dank.

Gert Kozijn en Ludwin Wieringa.

     1965

_______________________________________________________________________________________________

Elvis Presley- Gonna Get Back Home Somehow (take 1)

_________________________________________________________________________________________________________________________

korenstraat-5-de-man-van-apeld-1.jpg49r-jeans-large1levis0001_1-large3 de man van 2013 (Large)
Filiaal Korenstraat 5.
Fotorechten: Fam. Bergijk.                     Bron: CODA – archief

De Man van Apeldoorn.

Oorspronkelijk, we hebben het over de periode 1948 -1966, was de winkel gevestigd op de Stationsstraat 45, alles is daar al weer jaren geleden afgebroken. Het was ongeveer waar vroeger Garage Bakkenes zat, nu zit daar onder meer het Ondernemershuis.

De winkel begon vlak na de oorlog als filiaal van Stock American van Delft, een Amsterdamse onderneming- kledingwinkel met het accent op legergoederen – Omstreeks 1952 nam meneer Poortman de winkel over, het werd De Man van Apeldoorn. De familie Poortman woonde ook in het pand.

Het was dus na Stock American de eerste Apeldoornse winkel die overtollige spullen uit het Amerikaanse leger verkocht, dit heette –Dump. Een zeer populair legerartikel was bijvoorbeeld de- Pukkel-,  deze werden door bijna iedereen gebruikt als schooltas, bijna altijd stonden er  namen op van beatgroepen. Je kent dat wel.. the Outsiders, The Walker Brothers enz…

Je wilt niet weten hoeveel Nederlanders zo’n schooltas hadden. Legerspullen waren in die tijd zeer gewild en goed betaalbaar.

Zeer bekend werd de winkel ook door de verkoop van spijkerbroeken, blouses enz.. Laatst spraken we iemand over de winkel – het eerste wat hij zei was –zwarte spijkerbroeken- Blijkbaar  zeer gewild in die tijd (omstreeks 1960).

In het midden van de jaren 60 verhuisde de winkel naar Asselsestraat 135, daar werd ook nog wel dump verkocht, maar het accent werd gelegd op vrijetijdskleding, spijkerbroeken, parka’s, joppers enz… Het bleef de populaire winkel die het altijd al was.

Omstreeks 1970 deed meneer Poortman de zaak over aan zijn dochter en haar man, meneer Bergijk. De collectie werd verder uitgebreid: Lois, Levis, Wrangler , Lee,  49er enz..

Ook werd in 1977 op Korenstraat 5 een filiaal geopend, iets dichter bij het centrum en de voorbijlopende mensen. Het lijkt niet zo’n grote winkel zo van buiten, maar we zagen foto’s van de receptie bij de opening – zeer veel vierkante meters.

We kwamen in contact met mevrouw Bergijk, ze stelde een 10 tal foto’s beschikbaar, met name ook van de etalage en het interieur van de Stationsstraat 45 winkel. Zeer bijzonder. We waren er naar op zoek.

Ze vertelde  over de winkels –de  Joppers en Parka’s waren niet aan te slepen, een jopper kostte toen 77,50 gulden. Als we nu een Jopper willen hebben moeten heel wat meer meenemen.

-de beatgroepen die dan met 5 man tegelijk de winkel inkwamen en dan allemaal dezelfde bühne outfit wilden, mevrouw Bergijk hielp ze graag maar met al die verschillende maten was het soms niet makkelijk.

Wordt vervolgd…
________________________________________________________________________________________________________________________________


Winkel Asselsestraat 135 –                                                                              Wat geschiedenis 1952
bron/rechten/coda beeldbank

           
Schooltas 1960

  
De Man van Apeldoorn – etalage eind jaren 50 Eind jaren 50- we zien mevrouw Bergijk op jonge
Stationsstraat 45                                                       leeftijd als verkoopster in de winkel


Interieur winkel 1958                                                           Interieur winkel eind jaren 50


Asselsestraat 135 1967                                                                   1974


 
1977                                           Met dank aan Paul Solleveld.
_______________________________________________________________________________________________________

CLIFF  RICHARD AND THE  SHADOWS READY TEDDY-VINYL
_____________________________________________________________________________________________________________

                       Jimmy Cliff  —   The Harder They Come -London -1972

Quizvraag voor gevorderden — Wat was er eerder…  Jamaica rumbonen of reggae- music? 

Antwoorden insturen naar info@waterloostation.nl.

______________________________________________________________________________________________________________________

Aretha Franklin Let it be

______________________________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 130873