Waterloo Station

Edith Queen and the Magic Sounds


Bijgaand wat foto’s van het eerste optreden van het African Queen Combo in de toenmalige St. Josephstichting. De foto’s zijn afgedrukt op 5 – 2 – 1965, dus het optreden zal ergens in januari 1965 zijn geweest. De naam African Queen Combo werd later gewijzigd in The Magic Sounds. Ali de Vries (Alice May) maakte geen deel uit van deze band. Alleen Doetje de Vries (Caren Wood) zong in deze band. Ik weet niet meer welke nummers wij bij dat optreden speelden, maar van één weet ik het wel en dat was Marmor, Stein und Eisen bricht van Drafi Deutscher.

Op één van de foto’s zie je ook nog vader de Vries. De officiële bandfoto werd genomen in de tuin van de familie de Vries, die aan de Oude Beekbergerweg woonde. De band speelde regelmatig. Wel maakte de band deel uit van een cabaretgroep. De leider daarvan woonde in de fabrieksstraat. Helaas ben ik de naam van deze cabaretgroep vergeten. De naam van één van de leden van de cabaretgroep weet ik nog wel. Dat was Henny Meijer.

Met vriendelijke groet,
Martin Unterhorst
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Verdere info: 

De bezetting van deze band:  Joop van Orden elektronisch orgel en accordeon, Edith Queen zang,
Martin Unterhorst drums en conference en Albert Elskamp gitaar en zang. De band werd in 1966
opgericht en stopte in 1970.

Bijzonderheden; na 1970 zien we Martin Unterhorst terug als drummer bij o.a. de C.B.Jazzband,
de Big Band Multisound en de Swinging Woodpeckers, zijn vrouw was zangeres bij de vocalgroep Devotion.

Edith Queen zien we  met haar zusje Alice terug in het duo the Swanson Sisters, hierna the Karina’s,
nog weer later als het zeer succesvolle duo Maywood. Maar toen woonden ze al niet meer in Apeldoorn.
____________________________________________________________________________________________________________________________
De rechten van onderstaande foto’s behoren toe aan Martin Unterhorst.

    
Doetje de Vries, Ali de Vries, Joop van Orden en Martin Unterhorst


__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

     
10 januari 1967. Karin               Edith Queen                                                                            6 april 1968
(Doetje) en Alice de Vries
in de woonkamer op de
Oude Beekbergerweg te
Apeldoorn.
Foto Henk van ’t Veen sr –
coda archief.

  Scan_CANON05_0981_001 (Large)
April 1967                                  1965  Van Links naar Rechts???
__________________________________________________________________________________________________________

We spraken ook met Joop van Orden, hij speelde Accordeon (Scandalli Hohner) en  Philicorda–orgel bij Edith Queen and the Magic Sounds. Hij vult het verhaal van Martin Unterhorst mooi aan. Over het ontstaan van de groep; het was Dick Kars (van de bekende muziekwinkel) die Edith Queen – Doetie de Vries – met de jongens van Magic Sounds in contact bracht. Zo van dit meisje kan zingen, kunnen jullie niet samen muziek maken. Het klikte al snel, er werd oefenruimte gezocht, eerst het buurthuis aan Oude Beekbergerweg, daarna het gebouw van de buurtvereniging Zuid–Oost aan de Ericaweg. Elke zaterdag werd er serieus geoefend.

Over de manager vertelt Joop: al snel ontpopte de vader van Doetie de Vries – Edith Queen – zich als de drijvende kracht van deze band. Vanaf 1965 tot het moment dat de groep in 1969 uit elkaar viel regelde hij bijna alles, de optredens, het vervoer, de aankoop van de instrumenten (de Philicorda was ook eigendom van Manager de Vries) enz. Hij had door het land veel contacten en wist ook hoge gages te regelen, het kwam voor dat de jongens met 100 gulden de man thuis kwamen. Ongeveer het bedrag waar wij een maand kranten voor  moesten rondbrengen. Dit was natuurlijk geen regelmaat maar toch.

In totaal zijn er ongeveer 60 optredens geweest, vaak traden ze op met het lokale Cabaretgezelschap –
De Lach – de naam Joop Dalhuizen valt, sketches werden afgewisseld met optredens van deze band. Ze traden regelmatig op in Zaal Bello (10 keer), Poort van Kleef, Hof van Gelre, aula ATS, op feestavonden en op Bruiloften. Zeker ook veel buiten Apeldoorn. Ze voelden goed aan wat de mensen wilden horen, soms Nederlandse nummers soms Duits, bijv. Drafi Deutscher, dan weer wat iets van Petula Clark of Tom Jones. Midden 1969 viel de groep uit elkaar, o.a. door studie, militaire dienst, het werd tijd voor andere zaken.

Joop van Orden vertelde ook dat Henk van de Kamp =ex Sounds 66= drummer was  in deze band. We belden hem op. Henk speelt nu o.a. bij Swing Connection. Hij heeft  goede herinneringen aan die tijd, hij vertelde o.a. dat Manager de Vries 150% inzet eiste van de jongens en zijn dochter Doetie. Ook waren ze naar Hilversum om radio-opnames te maken. Het werkte gewoon goed — the Magic Sounds en de talentvolle zangeres Edith Queen–.

Een andere band waar Edith Queen en soms haar zusje Alice in die tijd regelmatig mee optraden waren
the Mac’s
. Uit het plakboek van deze band komt het repertoirelijstje van de Edith Queen. Niemand wist toen nog dat de meisjes later als Maywood beroemd zouden worden. Ja toch, de manager.

repertoire edith  phili corda
Repertoire Edith en Alice
__________________________________________________________________________________________________________

 

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 122665