Waterloo Station

De Groene Fles


Hoe we aan die naam kwamen? Heel simpel, “zegt Louis Bouwmeester, oud bestuurslid van jongerensoos de Groene Fles. Tijdens een vergadering stond er een fles wijn op tafel. Een groene fles. Niemand wist een naam. Eén zei: zullen we ons Green Bottle noemen, naar die fles. Nee, zeiden we: gewoon op z’n Hollands: de Groene Fles. Dat werd het dus. Wie de villa binnenkwam, zag hem meteen staan, links in de gang. De fles heeft er jaren gestaan.

In eerste instantie zat men met de soos in het Hof van Gelderen, daarna werd het La Bordelaise en uiteindelijk kreeg men in 1967 een vaste plek aan de Mariannelaan.

Heel in het begin golden er quota’s voor de aantallen niet-katholieke jongeren die op een avond mochten worden toegelaten. Kapelaan Tersteeg van de Theresia-parochie had bepaald dat als er twintig procent niet-katholieken de kassa waren gepasseerd, voor hen de deur dicht ging. Het moest toch vooral een onderonsje van katholieke jongeren blijven. Die situatie heeft niet zolang geduurd. Het ‘quoteringsbeleid’ werkte niet, en in de samenleving sloeg de ontzuiling toe. Gemengde verkeringen en huwelijken deden hun intrede. Al gauw kwam ‘iedereen’ in de Groene Fles, ongeacht zijn of haar religieuze achtergrond. Het leverde veel gemengde huwelijken op.

bestuur.jpg
Bestuursleden van de Groene Fles omstreeks 1970.
In het midden Kapelaan Tersteeg. Rechts Louis Bouwmeester,
tweede van links Hans van der Hoef en derde van links
Joop Ninaber.

Drankvergunning.

Wij waren de enige jeugdsoos in Apeldoorn met een drankvergunning weet Jan de Goede te vertellen. Ik had namelijk een horecaverleden. Het Apeldoornse jeugdleven speelde zich af in sociëteiten. Disco’s of jongerenkroegen waren er nog niet, het Caterplein was nog een saaie doorgaande weg. En het soosleven was ook een beetje verzuild. Een vijftienjarige die thuis de NCRV-gids inkeek en Trouw op de deurmat vond, ging vrijwel zonder uitzondering in het weekend naar de Cavern Club aan de Staringlaan of naar Koozie in Kerschoten. De katholieken hadden hun Groene Fles. De Berg en Bos-jeugd verpoosde zich in de wat chiquere Manège aan de Jachtlaan. De ‘neutrale’ jongens en meisjes gingen op zaterdagavond en zondagmiddag naar de Soos’59 – daar waar zich nu de Korenpassage bevindt – of Waterloo Station, PWA-laan hoek Jachtlaan. Ook de meer commercieel opgezette Top66 in de Poort van Kleef waar de Golden Earrings speelden en de Eurobeurs waar de Kinks en Pink Floyd ten tonele werden gevoerd trokken de jeugd naar binnen. Het uitgaansleven was zeer verspreid, want verschillende sozen bevonden zich in de wijken, verstopt tussen de huizen. Voor de ingang stond menige Puch en Tomos te glimmen.

De bar van de Groene Fles.
 groenefles1.jpg                                 
Met dank aan Bert en                                                                                                                                23-9-1961
Nettie van Essen.
__________________________________________________________________________________________________________
Johnny & His Cellar Rockers-Close Your Eyes          
kars0002 (1)

NAC 6 augustus 1962 – Vraag – Hebben Johnny and the Cellar Rockets die zondagavond 11 november 1962 ook werkelijk gespeeld? Het was de band van Jan Akkerman.
____________________________________________________________________________________________________________________

Teach-inn.

Teach In

De oud-flessers kunnen heel wat bandjes opnoemen die in hun villa – waar amper 150 toeschouwers in konden – optraden en daarop spoorslags beroemd werden. De Ro-d-ys uit Oost-Groningen (die later een top tien hit scoorden met “Take her home”), het Twentse Teach-inn (die in 1975 met “Ding-a-dong” het Eurovisiesongfestival wonnen), de Arnhemmer DC Lewis (nummer 1 met de ‘Mijn Gebed’). Tijdens het tienjarig bestaan trad de groep The Boots* op, bekend van het nummer ‘In the beginning’. Het is hetzelfde laken een pak als later het wat betreft accommodatie niet veel grotere Gigant overkwam. UB40, U2, Simple Minds, de hele latere wereldtop gebruikten de kleine accommodaties als proeftuin om vandaar uit te vliegen naar het grote succes.

Rodys -Take her home

* The Boots: The Boots is een beatgroep uit Duitsland. In 1968 vertrekken drummer Heinz Hoffman, bassist Rainer Bleck en organist Uly Grün naar Nederland waar ze onder dezelfde naam en met gitarist Kid van Ettinger (ex-Incrowd) en de Haagse zanger Jack Eckhardt verder gaan.

The Boots in Beatclub

Maar de Groene Fles bood ook onderdak voor het plaatselijke werk. Dave Damy and the Steps, Maddoxs en de Square Circle Band hebben er meningmaal hun dansbare klanken geproduceerd. Soms werden samen met andere sociëteiten grote festivals in Orpheus, de Acaciahal of op de Markt. Dan werden ook de duurdere acts aangetrokken.

Geritseld.

Met oud-flesser Hans van der Hoef herinnert hij (Louis Bouwmeester) zich dat de gemeente altijd veel medewerking verleende. Subsidieregelingen of zo waren er niet. Er werd veel geritseld. We kregen veel materialen cadeau. De huisvesting was gratis. Kom daar nu eens om. Daarom kon het ook allemaal. Vooral ambtenaar Zwietering, indertijd secretaris van de van de Raad voor jeugd en Jongeren, wordt geprezen om zijn tomeloze inzet voor het Apeldoornse jeugdleven.

De disco’s kwamen opzetten, rond 1970, het werd minder met de sociëteiten. Midden jaren zeventig was het over. het publiek bleef weg, nieuwe bestuursleden waren niet meet te krijgen. De gebouwen werden gesloopt. Hans van de Hoef: ,,Daar kwam bij dat het uitgaanspubliek ook steeds jonger werd. Dat zagen wij niet meer zitten. De Groene Fles heeft van alle sociëteiten nog het langst doorgedraaid.

Bovenstaand artikel is verschenen in De Apeldoornse Courant van 25 maart 1993.
________________________________________________________________________________________________________

 

fles-largegroene-fles5de-groene-fles-start-opnieuw-15-9-78.jpguitverkoop-de-groene-fles-29-4-79.jpg
Verbouwing 30 8 ’68  NAC 22 9 ’72           mei 1960            15-9-1978                       29-6-1979
Foto’s Henk van ’t Veen – coda archief

__________________________________________________________________________________________________________________

Face tot Face – The Shoes – 1974

_________________________________________________________________________________________________________________       

  fles  gipsy
(bron Coda-archief) 1969         Dit zal wel de Arnhemse      December 1973             Pinksteren 1967
zanger D.C. Lewis zijn

Moan-The Moans-Moan Nightmare
Arnhemse popgroep, opgericht door Herman Brood,
die voornamelijk in Duitsland optreedt. Ook bekend
onder de naam Moan. Na diverse bezettingswijzigingen
gaat de band over in Long Tall Ernie and the Shakers.
Ook Herman Brood speelde dus in de Groene Fles (redactie)
______________________________________________________________________________________________________________
       070
Kerst 1973                             Lawaaioverlast          17-11-1961
door So and So

Voor alles bron:NAC
________________________________________________________________________________________________________________

Reunie 1984 in Het Hof van Gelre.

    
1 september 1984        5 september 1984                          18 september 1984
________________________________________________________________________________________________________________

25 maart 1993 reuniefles0004
25 maart 1993                           september 1993
__________________________________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 130871