Waterloo Station

Les Barbouzes


Als we over deze popgroep een verhaal willen maken moeten we beginnen met de band waar Les Barbouzes uit voort zijn gekomen nl. the Fire Rockers. Deze Fire Rockers zijn in 1962 opgericht in de wijk Kerschoten, daar woonde de familie Reep. De 2 zonen Chris en Hanny Reep leerden daar van hun vader gitaar spelen. Ergens in de buurt speelde zich hetzelfde af. Wally en Rob Steevensz kregen les van hun vader.  Ze leerden akkoorden, wat sologitaar en niet onbelangrijk ze hadden aanleg.

De  instrumenten, hoewel zelf gebouwd, klonken behoorlijk goed. Deze 4 vrienden hebben toen
The Fire Rockers opgericht. Dat was in die dagen een logische stap voor  jongens uit Indonesië. Omdat er nog geen zanger was speelden ze vooral instrumentale muziek; the Ventures, the Spotnicks en the Shadows. Hanny Reep en Rob Steevensz  wisselden elkaar af op drums en sologitaar. Chris Reep was bassist en Wally Steevensz speelde slaggitaar. Een van de eerste optredens was in ’t Vogelnest, een buurthuis in Apeldoorn-Zuid.

The Fire Rockers.
1964 – 1965 in het Vogelnest.
Hanny Reep – drums
Chris Reep – bas
Rob Steevensz – sologitaar
Wally Steevensz – begeleiding

Eerst werden de instrumenten nog per bakfiets naar optredens gebracht, maar dit werd al gauw anders geregeld. De auto was niet voor niks uitgevonden. Ze wilden er toch wel graag een zanger bij. Die werd gezocht en gevonden, het werd Ernst Kneefel, een Cliff Richard specialist. Het repertoire kon worden uitgebreid. Hij zong een jaar lang bij de band, tot hij in militaire dienst moest (65-6).
De zelfgemaakte instrumenten waren ondertussen allang  ingeruild voor merkgitaren.

Omstreeks 1964 begon de Beatle-rage, dit betekende een nieuwe muziekstroming – Beatmuziek. Het repertoire van de band veranderde, ze gingen nummers van de Kinks, the Beegees en andere Top 40  werk spelen. Midden 1965 veranderde ook de bezetting en kreeg de band een nieuwe naam
Les Barbouzes.

Les Barbouzes.
1967 in Orden.
Rob Steevensz – slaggitaar
Hanny Reep – sologitaar
Naldy Tuinenburg – zang
Arend Berends – drums
Chris Reep – bas

Naldy Tuinenburg werd de nieuwe zanger, hij kwam uit The Black Raves. Naldy had ervaring als zanger, al in 1961 vormde hij een duo met zijn zus Renate, samen maakten ze een single. Weer iets later kwam Loekie Tuinenburg erbij als drummer. Naldy en Loekie zijn jongere broers van Lydia Tuinenburg. Wally Steevensz  stopte op een gegeven moment, Rob Steevensz  nam de rol als slaggitarist op zich. Hanny Reep werd sologitarist en Chris Reep bassist. Met deze bezetting werd enkele jaren gespeeld. Tijdens de diensttijd (1968) van Loekie viel drummer Arend Berends regelmatig in. Toen Loekie helemaal stopte werd Hemmy Fockens de nieuwe drummer.


De band is vernoemd
naar deze bioscoopfilm.


Les Barbouzes was een populaire en goede popgroep, met regelmatig werk van midden 1965 tot eind 1969. Ze kregen een vast contract bij de Eurobeurs (de Arnhemse), ze speelden op alle Apeldoornse podia, o.a. buurthuis Zuidoost en zaal Bolsenbroek. Ook veel buiten Apeldoorn, ze speelden in Duitsland, bij  Tonny Boltini in Soesterberg (er was daar een grote dancing El Paradiso  waar ook veel andere bekende groepen optraden), we zien ze in het voorprogramma van John Mayall en the Crazy world of Arthur Brown. De versterkers werden soms behoorlijk opengedraaid, het bestuur van sociëteit de Groene Fles werd het zelfs een keer te machtig en ze besloten de stekker eruit te trekken. — Les Barbouzes unplugged –. Tijdens nummers als Gloria en Russian Spy and I werden lange drum- en gitaarsolo’s gespeeld. Het publiek vond het prachtig. Eind 1969 ontbrak het de jongens echter aan goed management, zodoende liep het aantal optredens terug. Ook de opkomst van de discotheken speelde een rol.

skibaan barbouzes

Les Barbouzes op de Skibaan van de Eurobeurs.
Heeft U de originele foto..? We plaatsen hem.

In gezamenlijk overleg werd besloten te stoppen met Les Barbouzes, er kwam zodoende een eind aan deze succesvolle samenwerking. Rijk zijn ze er niet van geworden maar het spelen in deze band, optreden hier, optreden daar, 4 à 5 jaar aaneen, het bracht wel iets anders nl. Good Times.

Ze kwamen weer bij elkaar voor het Top66 festival  in de Matenhal en Orpheus, dit was in 1982 en 1988. Het 1982 optreden werd opgenomen en is deels op lp verschenen. We zien de jongens terug in nieuwe bands zoals o.a. Progress en het Arnhemse Mistral.

We bedanken alle bandleden van Les Barbouzes voor de informatie. Er volgen nog meer foto’s en bepaalde zaken worden nog verder uitgewerkt.
_____________________________________________________________________________________________________________________

lesbarbouzes2.jpgachterzijdelesbarbouzes1.jpg                    de-kar-barbouzes
Pinksteren 1967

Onderstaande clip is in 1982
opgenomen in de Matenhal
in Apeldoorn met als zanger John Lessnusa

les-barbouzes-sweet-soul-music.mp3
___________________________________________________________________________

RENATE & NALDI
Indisch zangduo Renate & Naldi uit Apeldoorn. Broer en zus van de bekende zangeres Lydia Tuynenburg en Charles Tuynenburg. Dit duo maakte slechts een single. Voor deze opname werden ze begeleid door The Goossens Brothers.

1961 Be A Long Time Gone / Don’t Make Me Go (Imperial HI 1085)

CHARLES TUYNENBURG
Indische zanger/gitarist uit Apeldoorn. Charles Tuynenburg speelde samen met zijn zuster Lydia Tuynenburg van 1959 tot 1961 in de “Melody Strings”. Charles zat daarna nog in diverse bands, o.a.: “Boy and his Rolling Kids, “Bunny Bees en “Weeds”. Hij maakte diverse singles, soms gecombineerd met zang van zuster Lydia.

1960 Ik zal Tommy missen / Ik blijf van Laura houden (Imperial HI 1045) (A-kant gezongen door Lydia)
1960 Don’t Go / Yes Sir That’s My Baby (Imperial HI 1055) (met Goossens Brothers)
1960 My Bonnie / Don’t Ask Me About Love (Imperial HI 1056) (met Goossens Brothers)
1964 Worry / You Never Want To Love Me (Fontana YF 278077) (met Boy & his Rolling Kids)

 

© 2025 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 134640