Waterloo Station

The Square Circle Band


Opgericht in 1969 en voortgekomen uit de groep Vamp:

Hans van Werven, zang en solo/slaggitaar

Janco Visser, sologitaar

Maarten Roukema, basgitaar,orgel/piano

Jan Adelerhof, drums

Bert Lengers, saxofoon

Rob van Bergen, trompet
_____________________________________________________________________________________________________________________
Met de komst van de blazers verandert  het repertoire van Vamp, wordt de naam gewijzigd in Square Circle Band, rukt versterking aan met de komst van twee blaasmuzikanten en worden andere muziekstijlen bij de kop gepakt. In Koozie en later in de Cavern Club wordt stevig geoefend op nummers van  o.a. Chicago en Blood Sweat & Tears die vervolgens  in het repertoire worden opgenomen. Het bestaande soulrepertoire komt met de aanwezigheid van de blazers nog beter tot zijn recht. In Apeldoorn wordt vooral veel opgetreden in Waterloo Station en Koozie. Buiten Apeldoorn wordt veel gespeeld  in studentensociëteiten.

De SCB heeft ooit een single opgenomen in de studio van Tony Dirne in Breda een eigen arrangement van Stormey weather met op de achterkant Mat Shaking. Door faillissement van Dirne is de plaat nooit uitgekomen.

De Square Circle Band fungeerde ook als begeleidingsband van popkoor The Relations , waarmee regelmatige buitenlandse tournees werden gedaan. Met de opkomst van de disco kwam er in 1972 een eind aan de Square Circle Band. Hans van Werven en Bert Lengers vertrokken naar de groep Brimstone, waar ook ex-leden van Ambrozia deel van uitmaakten.

Hans van Werven vertelt:

Op een dag dat wij in Waterloo Station moesten optreden was de saxofonist ziek. Omdat het repertoire erg afhankelijk was van de blazers besloten wij om van de fa. Koch een echt  Hammondorgel met Lesliebox te huren. De Hammond en Leslie werden ’s middags persoonlijk door pa en zoon Koch aan de Waterloseweg afgeleverd en geïnstalleerd. Zoon Koch bleek echter het verschil tussen een aansluiting op een orgel  en 220 volt niet zo goed te weten en stak zonder pardon de versterkeraansluiting in het stopcontact. Een enorme steekvlam was het gevolg en de eerste Lesliebox van Apeldoorn was niet meer. Pa Koch, van oorsprong Duitser  schijnt heel Waterloo Station ( in het Duits) bij elkaar gevloekt te hebben…………

(met dank aan Hans van Werven)

Rob van Bergen vertelt:

In 1961 kwam ik in Apeldoorn ‘op kamers’ zoals dat heet. De reden was de studie op de ATS aan de Loolaan. Al snel actief in de vereniging Totis Viribus en in februari 1963 in de Totis Swing College Band. Na het beindigen van die studie bleef ik er muzikaal ‘hangen’. Zo kwam ik in 1969 in de Square Circle Band terecht. Op zolder vond ik nog een foto. Tot 1971 was ik in de band actief. De andere bandleden waren: Hans van Werven zang/gitaar, Janco Visser basgitaar, Maarten Roukema gitaar/piano, Bert Lengers saxofoon en Jan-Willem Wijnstroom op slagwerk (redactie: Jan Adelerhof ). Op het kaartje wordt vermeld dat de band in 1965 onder de naam Vamp is opgericht en sinds 1969 als Square Circle is verder gegaan. Verder waren Maarten, Hans, Janco en ik ook actief als begeleiding van het koor The Relations. Wel geen Pop, maar wel een jongeren groep die enthousiast muziek maakte en waarvan je veel in het uitgaansleven tegen kwam.

De Totis Swing College (meer info op Anno Toen II) bestaat nog steeds, zij het dat een optreden eerder een soort reünie is! Op 2 augustus spelen we in de muziektent in het Oranje Park.

Met dank aan van Rob van Bergen
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

  square-circle-band-1-kl-nog-iets-groter8          square-circle-band-2-kl2 brimstone-1-large brimstone-large
boven v.l.n.r.
Janco – sologitaar
Bert – saxofoon
Rob – trompet
onder v.l.n.r.
Maarten – basgitaar, piano,orgel
Jan – drums
Hans – zang, solo- en slaggitaar  
_____________________________________________________________________________________    

 

 foto-10-van-gert2 foto-9-van-gertfoto-12-van-gert4
foto-11-van-gert3foto-7-van-gert foto-6-van-gertfoto-8-van-gert

De kleurenfoto’s zijn opgenomen tijdens een optreden in Koozie. De kleurenfoto’s
in de Cavern Club. De foto’s zijn afkomstig uit het plakboek van Hans van Werven.

_______________________________________________________________________________________________________

                
(Foutje van de krant,                                   11 januari 1969  
niet uit Zwolle dus)
___________________________________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 127307