Waterloo Station

Vamp/Vampires


vampiresgrpesfoto-001-311      

Op 30 april 1965 krijgt Hans van Werven, leerling van de Dr. Visser-MULO die al een paar jaar gitaarlessen heeft gevolgd bij Muziekschool Leny Bossink na een invalbeurt bij de groep Johnny Moore and the Phantoms de smaak van de beatmuziek te pakken. Na de invalbeurt  richt hij korte tijd later de groep  Rene and the Vampires op, met als zanger Rene van der Valk. De drummer van The Phantoms, Jan Adelerhof is ook de eerste drummer van The Vampires.  Jan Kranenburg wordt de basgitarist en Louis Biesheuvel , in het bezit van een echte Schallerversterker wordt de tweede gitarist. Rene van der Valk is slechts korte tijd de zanger van de band en Hans van Werven neemt na het vertrek van Rene de zang voor zijn rekening.  De naam wordt simpelweg Vampires. Er wordt stevig  geoefend  in zaal Bonhof aan de Chr. Geurtsweg op  door vader Van Werven gebouwde versterkers . Ook de eerste electrische gitaar van Hans wordt door vader Van Werven gebouwd.

foto-4-van-gert    foto-2-van-gert    foto-5-van-gert1

Zaal Jan de Groot in Terwolde

Tijdens de oefenmiddagen moet huize van Werven het even zonder radio stellen omdat  ook de (buizen)radio tijdens het oefenen als versterker wordt ingezet. Het debuutoptreden  van toen nog Rene and the Vampires vindt plaats in het Kristalbad Restaurant op geleende versterkers van The Bats. In de beginperiode wordt er veel werk van o.a. Cliff Richard and the Shadows gespeeld, later als de beatmania toeslaat wordt het repertoire ruiger met nummers van o.a. The  Beatles  (Ticket to ride) en Them. Door verschillende oorzaken zoals ouders en schoolresultaten vinden ook de nodige personele wisselingen plaats.  Zanger/gitarist Hans van Werven is en blijft de constante factor in de band. Drummer  Jan Adelerhof wordt opgevolgd door Hans Vos.  Louis Biesheuvel schaft een orgel aan, eerst een Philicorda en later een Farfisa.  Willie Knol ( ex-Fireballs)  is een tijd gitarist. Vele optredens volgen en diverse zalen in Apeldoorn en omgeving zoals de Harmonie in Twello, de Poort van Kleef worden onveilig gemaakt, maar er zijn ook veel optredens tijdens schoolavonden en feestavonden van sportverenigingen.  De Oude Kar aan de Zutphensestraat wordt zelfs twee maal per maand aangedaan.

 foto-1-van-gert1   foto-3-van-gert

Drummer Jan Adelerhof

 In 1967 verandert de muzikale smaak. Er wordt besloten meer soulnummers van o.a. Wilson Picket en Otis Redding in het repertoire op te nemen. De naam van de band wijzigt van Vampires in Vamp. De bezetting van Vamp bestaat uit: Hans van Werven, zang en gitaar;, Louis Biesheuvel,  orgel en basgitaar; Maarten Roukema, basgitaar en orgel , die de naar de USA geemigreerde Jan Kranenburg verving  en de teruggekeerde Jan Adelerhof op drums. In deze bezetting  wordt veel opgetreden in de buurthuizen en jeugdsocieteiten van Apeldoorn zoals de Cavern Club, de Groene Fles en Koozie. In de directe omgeving van Apeldoorn vind je op dat moment veel dansgelegenheden zoals Ons Huus in de Beemte en zaal De Groot in Terwolde. De jongens van Vamp zijn hier graag geziene gasten.  Een van de hoogtepunten in het bestaan van Vamp zijn de optredens in de tent van Circus Boltini. Zo wordt op een dag het voorprogramma van The Kinks verzorgd. Ook treedt Vamp vaak samen op met de groep Martin & his Magic Strangers uit Eerbeek. In 1969 verandert de muzikale smaak en vind er weer een personeelswisseling plaats, maar ook een naamswijziging. Vamp wordt Square Circle Band.

 vamps   vamps-1    vamps-2

 vamps-4   vamps-51  vamps-6

De foto’s zijn afkomstig uit het plakboek van Hans van Werven
____________________________________________________________________________________________________________________________

            
      17 6 1966                                  juli 1969                                    augustus 1966

 

        
     20 4 68                                                  jan. ’68                  
_________________________________________________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 122665