Waterloo Station

Crying Wood


1969

In 1969 veranderde de muzikale interesse van de Geebros. Niet alleen werd er een ander soort muziek gemaakt ook de naam werd veranderd in Crying Wood . Op de website van Andre Groote www.andregroote.nl vertellen Andre en Henk Groote het verhaal. Op deze site is ook een interview met Andre en Henk Groote te horen met veelgeluidsfragmenten.

andreenhenkrocktracks-crying-wood.jpg

Ze haalden de top 40 als Geebros en als Air Bubble, maar zelf zijn de broers André, Henk en Ben Groote het meest te spreken over de band waar ze in 1970 hun energie in staken: Crying Wood.

De groep toerde anderhalf jaar intensief, er werd een album opgenomen, maar toen die op het punt stond te worden uitgebracht, viel de band uit elkaar. De opnamen bleven in de privé-archieven van André Groote. (Titel LP Back to the mountans)

De lp wordt in 2012 als lp en cd uitgebracht door Pseudonym records ( redactie april 2012)

Zaterdagavond kwam het er dan toch van, de opnamen werden gedraaid bij de lokale omroep VechtdalFM. De drie broers, geboren in Groningen, opgegroeid in Apeldoorn en later woonachtig in Zwolle, bleken al vroeg met muzikaal talent begiftigd.

André (solozang), Henk (gitaar, zang) en Ben (drums, zang) begonnen als de Goldstar Brothers, scoorden als Geebros in 1968 een top-40 hit met “Henry the Horse” en herhaalden dat in 1976 als Air Bubble. Hun “Racing Car” werd een hit en een jaar later nam de groep deel aan de voorronden van het Nationale Songfestival. Drieminutenliedjes met een sterke vocale inbreng, dat was het handelsmerk van de broers. “De Everly Brothers waren onze eerste inspiratiebron”.Maar in 1970 veranderde dat.

Over Crying Wood:
“Diverse dingen vielen samen.” schetst Henk Groote. “We waren ons repertoire zat, zelf werd ik muzikaal beïnvloed door groepen als Pink Floyd. André was erg bezig met het milieu, wat ook in zijn teksten tot uiting kwam en we kregen er een organist ( Henny Backers) bij die gewoon erg goed was.” De nieuwe band, veelzeggend Crying Wood genoemd, trok zich een maand of drie terug in een oefenruimte in Wezep en werkte aan een heel nieuwe set, die de basis vormde voor een lp. De opnamen werden tussen de bedrijven door gemaakt in een hectisch jaar waarin de groep veel optrad. De lp Back to the mountans is in Nederland nooit uitgebracht, alleen in Canada schijnt de lp te zijn uitgebracht. De originele tapes zijn in het bezit van Andre Groote.

Hier vind je de complete lp: Crying Wood


vlnr: Henny Backers-hammondorgan en piano, Ben Groote-drums en zang, Cor Mestenbeld-basgitaar, Andre Groote- zang en Henk Groote- sologitaar en zang.

Bovenstaande foto’s zijn beschikbaar gesteld door het reuniecomite van Jeugdcentrum Beltzicht te Leerdam. Op de foto links zien wij Henny Backers, Ben Groote achter de drums en bassist Cor Mestenbelt. De foto in het midden toont Henny Backers achter zijn hammondorgel en de foto rechts is een foto van het Jeugdcentrum Beltzicht, zie ook www.beltzicht.nl . Opmerkelijk is dat de tweede formatie van Crying Wood in het voorjaar van 1975 opnieuw Beltzicht aandeed voor een optreden.

Via youtube zijn dankzij het werk van Ben Groote een aantal nummers van de lp Back to the mountans te beluisteren. Het is te hopen dat deze unieke lp toch eens een verdiende plaats krijgt in de Nederlandse pophistorie.(redactie)

The blue eyed witch

Crying Wood – Compilatie Somenone who needs you en Stone Dessert

Crying Wood- The sun is filled with love. Van de lp Back to the mountans

De titelsong Back to the mountans

Crying Wood- Trip (van de lp Back to the mountans en de b-side van Blue eyed witch)

“Het eerste concert was in Paradiso en daar vielen de monden echt open van verbazing, zo sterk was ons geluid veranderd” weet André Groote. Het vertrek van Ben Groote betekende een jaar later het einde: “Ik wilde niet met andere muzikanten verder” aldus Andre groote. “Ik zag veel groepen tobben met allerlei bezettingswisselingen, met alle ellende van dien. We waren kinderen van onze tijd. Je kunt merken dat het ruim dertig jaar geleden werd opgenomen, zegt Henk Groote, “Maar de intensiteit is er nog altijd” vult André Groote aan “Het klinkt niet gedateerd”. (bron: Hans Keesmaat)

Crying Wood maakte een single The blue-eyedwitch/Trip.


___________________________________________________________________________________________________________________________
1974

In de zomer van 1974 loopt Ben Groote met plannen rond om de groep Crying Wood nieuw leven in te blazen. Uit de Brummense groep Deuce komen de toetsenwizzard Cor Lievers ( ex- Z.E.L.M) en gitarist Jan Veldkamp. Na een jam-sessie in Brummen wordt Gert Kozijn (ex-Green Village, ex-Bunker en ex-Chimo), die op dat moment in de Haagse band City speelt benaderd om bassist te worden in de nieuwe formatie.


Jan Veltkamp                      Cor Lievers                      Ben Groote                       Gert Kozijn

Een nieuwe naam, een nieuw geluid.

De voormalige leden van Crying Wood , zanger Andre en gitarist/zanger Henk Groote zijn in
eerste instantie ook van de partij en de try-out met louter instrumentale symphonische rock
is op 31 augustus 1974 in jeugdsoos Eureka in Apeldoorn.


Crying Wood in Eureka 31 oktober 1974: v.l.n.r.
Cor Lievers (toetsen), Ben Groote (drums en zang,
Gert Kozijn (basgitaar) en Jan Veldkamp (sologitaar)
___________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________


Wim de Vries, later bekend als Frost in het duo
Rattle and Frost in het voorprogramma van
Crying Wood, tijdens een optreden in Essen, Duitsland

vlnr: Cor Lievers, Andre Groote,Jan Veldkamp, Wim de Vries, Ben Groote en Gert Kozijn ( Essen, Dld oktober 1974)

Er ontstaat een idee om een soort avondvullend programma te maken genaamd Crying Wood Show met drie verschillenden acts: Crying Wood (symphonische rock), Balance, Bull & Fish (close-harmonyzang van de broers Andre, Henk en Ben Groote) en de Groningse zanger/gitarist Peter Schaap, die op dat moment net twee grote hits heeft: Adem mijn adem en De hoge heren van het dorp.


Peter Schaap

BALANCE, BULL & FISH

1972	The world said no/Endless road Negram NG 276
1974	Poker Simon/Changin' of the guard CNR 141279

Peter Schaap-Adem mijn adem

balance-bull-fish-hoes-1070-x-1077.jpg balance-bull-and-fish-in-ws-2-nov-741.jpg

Poker Simon

Changing of the guard

Daarna volgt een aantal optredens met de Crying Wood Show. Op 2 november 1974 treedt deze ” package”voor het laatst op. Toevallig is dit in Waterloo Station.Kort daarna verlaten Andre en Henk Groote de band en wordt Will Meurs ( ex-Indian, ex-Dr. Rock en ex-Ambrosia) de nieuwe zanger. Gitarist Otto Fledderus (ex-Green Village, ex-Dr.Rock, ex-Lightning) neemt de plaats in van Jan Veldkamp. Vanaf dat moment richt de groep zich volledig op de door toetsenist Cor Lievers gecomponeerde symphonische rock en speelt door heel Nederland in voornamelijk de progressieve jeugdsocieteiten. Hoogtepunten zijn een toer door Duitsland waar op de Reeperbahn/Hamburg een week in de Top-Tenclub wordt gespeeld. In de zomer van 1975 is Crying Wood het huisorkest van de bekende popboerderij Sarasani op Tessel. In Sarasani en bij andere grotere, belangrijke optredens werd gebruikt gemaakt van een lichtshow verzorgd door Egon Kuchlein en Jan Ludwijn.

Crying Wood, augustus 1975 in Sarasani/Texel vlnr: Cor Lievers, Otto Fledderus, Will Meurs, Ben Groote en Gert Kozijn

     
De bus van Crying Wood
bij Sarasani


Rusten na het optreden in
Sarasani vlnr: Ben Groote,
Cor Lievers, Egon Kuchlein
en een “local beauty”


Otto en Will op de bank


Cor Lievers en Otto Fledderus

Ondanks de vele demo’s die in de Mirasoundstudio’s in Wijhe, de Stablestudio’s in Arnhem en de Red Bullitstudios in Nederhorst-ten-Berg worden gemaakt slaagt de groep er niet in een platencontract te krijgen. Producer Roy Beltman probeert de groep over te halen het  nummer Racing Car op te nemen.

Videoclips op youtube

headache-crying-wood1.mp3 )

Het nummer Headache werd opgenomen met een Philips mono-cassetterecorder in de oefenruimte van Crying Wood en bevindt zich nog in het oefenstadium.

Alle bovenstaande nummers zijn gecomponeerd door Cor Lievers, met teksten van Will Meurs.

cryingwood41.jpg
Groepsfoto Crying Wood 1975

In november 1975 valt de bovenstaande formatie uiteen. Er wordt een doorstart gemaakt met de uit Deventer afkomstige bassist Pieter Wielaard en drummer Harry Timmerman ( beiden ex- Outlook). Eind 1976 valt het doek definitief voor Crying Wood..

demo-genius

demo-allistair

Ben Groote richt samen met ex-leden van Geebros , de groep Airbubble op. Airbubble neemt de single Racing Car op onder leiding van producer Roy Beltman en scoort een top-tienhit.
_________________________________________________________________________________________________

Op zondag 30 maart 2008 werd onze mede-webredacteur Gert Kozijn geïnterviewd door Andre Steijns van BRTO-radio. Als bassist speelde Gert o.a. in Crying Wood. Hier ging het grootste deel van het interview over. Je kunt het interview beluisteren door op onderstaande links te klikken. Voor meer informatie over BRTO-radio verwijzen we je naar www.paperlate.nl en voor meer nederpopinfo verwijzen we je naar de zeer interessante site van www.nederpopclassics.nl .

interview_gert_kozijn_deel_1-brto-radio1

interview_gert_kozijn_deel_2-brto-radio

________________________________________________________________________________________________

Anno Nu

Andre Groote is nog steeds actief als zanger en componist. Andre componeert veel samen met Erwin Nijhof (http://www.erwinnyhoff.nl/ Andre en Erwin treden af en toe samen op. Henk Groote is sinds kort weer actief als zangeeruggetrokken. Ben Groote is nog altijd actief als drummer en drumt en zingt in de heropgerichte Geebros.

Begin 2006 is er nog een poging geweest om Crying Wood 2 nieuw leven in te blazen. Door de loop der jaren waren de bandleden muzikaal helaas te ver uit elkaar gegroeid. Wel zijn Ben Groote, Otto Fledderus, Gert Kozijn en  Moanin keyboardspeler Jacquelien Laros een tijd actief geweest in de symphonische rockband Murphy’s Monday.  Hier te bewonderen op Youtube.

Will Meurs is nog altijd actief als zanger. Cor Lievers ( http://www.kultinair.nl/pageID_6807117.html) is de vaste begeleider van Sheila Timmermans, de dochter van Gert Timmermans zie http://www.carpentercor.nl/. Otto Fledderus componeert en speelt in diverse bands o.a samen met Will Meurs in het heropgerichte Dr Rock. Gert Kozijn speelt tegenwoordig in www.bluesmoke.nl ) en samen met o.a. Ben Groote in het heropgerichte Geebros.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 122665