Waterloo Station

Bunker


Bluessgroep onder aanvoering van de mondharmonicavirtuoos Tom Schepp uit Epe. Verdere bezetting: Eddy Borgelt drums en zang; John Oldenhof-gitaar en zang; Gert Kozijn-basgitaar.

Karel Mulderij, gitarist van Moan-in speelde af en toe voor de gezelligheid mee. bunker1.jpg
De enige bewaard gebleven foto van Bunker,tijdens een optreden in soos Eureka aan de van Kinsbergenstraat, 16 februari 1974.

Vlnr: Gert Kozijn, Karel Mulderij, Eddy Borgelt en John Oldenhof. Tom Schepp  niet op de foto, maar wel degelijk aanwezig met zijn fantastische mondharmonicaspel. Zanger Jan Ottens maakte slechts kort deel uit van deze formatie. Zanger/gitarist Chris Uittenboogaard wilde zich graag bij deze band aansluiten maar door contractuele verplichtingen kon hij zich niet losmaken van de groep Tarantula.

John Oldenhof schreef het onderstaande verhaal ( zie ook Herinneringen)

Blues in Apeldoorn.

Bunker, zomer 1973. Onder aanvoering van mondharmonicavirtuoos Tom Schepp stampten we in no time een avondvullend programma uit de grond. Blues, boogie, rock, en een voorzichtige flirt richting jazz.
Tom: ‘Wat zouden jullie ervan vinden als we twee blazers toevoegen aan ons repertoire?’
Het klonk mij als perfecte, bijna Hemelse Blues in de oren. Tom kende een docent aan ‘t Zwols conservatorium, met wie hij regelmatig filosofeerde over de toekomst van de Blues. Twee bijna afgestudeerde tenor- en altsaxofoonhelden zouden Bunker prima kunnen bijstaan in hun jongensdroom; de beste Bluesband ter wereld worden.
Apeldoorn, Zwolle… Het moest ergens beginnen. Tenslotte was Eelco Gelling ook gewoon in Zwartsluis geboren. Vanaf dat moment repeteerde ik iedere avond, fanatieker dan ooit, mijn rifs. En ja hoor, daar stonden we oog in oog met twee conservatoriumblazers. Bloednerveus plugde ik in. ‘Laten we beginnen met een slowblues,’zei ik. ‘In E?’ riep Tom Schepp terwijl hij geroutineerd z’n mondharmonicakoffer opende. Onze bassist, Gert Kozijn, knikte.
Sweet little angel, tingelde mooi zacht en toch krachtig door onze kale oefenruimte. Ieder moment verwachtte ik een professioneel hartverscheurende blaaspartij. Van uit m’n ooghoeken zag ik ze staan.
Vloekend sprong drummer Eddie van z’n krukje. ‘John en jij ook Tom… Wat is dit voor bullshit?!’ Een pijnlijke stilte.
‘Waarom spelen jullie niet?’ vroeg ik. De tenorsaxofonist frunnikte aan z’n donkerblauwe colbertjasje. ‘Jullie spelen mooi, diep uit het hart…’
‘En jullie, en jullie?!’ Eddie liep paars aan. ‘Heb jij die sukkels hierheen gehaald, John?’ ADHD moest nog uitgevonden worden. ‘En jij ook, Tom Schepp!’ Buiten verontschuldigde ik me voor het gedrag van onze drummer. Tom Schepp, de mondharmonicavirtuoos, tikte op mijn schouder. ‘John,’ zei hij, ‘ik was vergeten dat die lui alleen van papier konden spelen…’

John Oldenhof
4 februari 2008

Soms kan iets een vervolg hebben honderd kilometer verderop. De volgende informatie plukte ik van het internet: ( Gert Kozijn,1-1-2008)

Bunker (1975-1976)

bunker-1.jpg
Foto: verzameling Harry Venema

Bunker werd in 1975 opgericht door Harm Scholten en was een voortzetting van Punky’s Dilemma. Harm Scholten genoot enige bekendheid doordat hij wel eens mee mocht zingen met C+B. De naam Bunker is bedacht door John Oldenhof, die in Apeldoorn reeds een formatie met de naam Bunker had gehad. Bunker was synoniem met onverwoestbaar, niet kapot te krijgen.Bunker speelde eigen bluesnummers geschreven door Harm en John maar daarnaast blueswerk van Cuby and the Blizzards, John Lee Hooker, Elmore James e.a. Ook werden rocknummers van o.a Little Richard en Chuck Berry ten gehore gebracht.Bunker ging ooit bij de Emmer wethouder R.Zegering Hadders op de koffie om een oefenruimte te bedingen. Een oefenruimte die ze later ook keurig van hem hebben gekregen. Ze repeteerden vaak in een houthandel in Noordbarge en in de zomermaanden werd er vaak in Tin Pan Alley gerepeteerd die daarvoor even werd gesloten.Bunker was echter niet onverwoestbaar. Een jaar later ontstonden er kennelijk problemen. Drie van de bandleden waren voor het terughalen van een voormalige gitarist, waarop de band in 1976 werd ontbonden.De bandleden gingen vervolgens ieder hun weg.
V.l.n.r. Harm Scholten (zang), John Oldenhof (sologitaar), Harry Venema (slagwerk, ex Scholten’s Bluesband), liggend Otto Heininga (basgitaar, ex Scholten’s Bluesband, was later nog actief in de Emmer politiek). De hond was van de schoonouders van Harry Venema.

              
Lange tijd hebben wij gedacht dat er maar een foto van Bunker bestond. Deze foto’s zijn afkomstig uit de archieven van Tom Schepp en zijn onlangs opgedoken. De foto’s zijn eind 1973 gemaakt in de oefenruimte van Bunker in de school aan de Staringlaan waar voorheen de Cavern Club was gevestigd. Ook Railway en Dr. Rock maakten gebruik van deze door de Gemeente Apeldoorn ter beschikking gestelde oefenruimte.
_____________________________________________________________________________

Het gebeurt niet vaak dat er een liedje over je geschreven word. De drummer van Bunker Eddy Borgelt, overleden in 2008 is de vader van Riekie Borgelt, zangeres van Rondé. 

RONDÉ – All That Was Left (Official Acoustic Video)

Gert Kozijn



© 2024 Waterloo Station

Het aantal unieke bezoekers is 130873